Naturvidenskab

Haven i Maj

Bøgen er sprunget ud og maj er en af havens skønneste måneder Gennemsnitstemperatur 10,7 grader, nedbør 38 mm, solskinstimer 248

April har vist sig fra sin mere venlige side. Fortsætter det, får vi en rigtig god sommer. Den meget tilpassede temperatur har ikke lokket træerne til at blomstre for tidligt, men det har skortet lidt på nedbørsmængderne de sidste to måneder, så måske skal planterne have lidt ekstra vand i den måned vi i dag går ind i. Maj er planternes primære vækstperiode, og derfor er behovet for vand i maj meget afgørende for planternes vækst. Hold derfor øje med nedbøren, nu hvor du i øvrigt også stort set kan plante alt fra stauder til stedsegrønt. Køkkenhave med fryd Køkkenhaven skal fyldes med sommerblomster. Det liver altid op mellem alt det grønne, og der kan sagtens blive plads til blomster mellem rækkerne eller langs havestierne eller i et farverigt bed for sig. Personligt foretrækker jeg morgenfruer og gule og røde valmuer. Det er som at få evigheds sol i haven. Du kan også sætte farver i køkkenhaven ved bevidst at gå efter grøntsager med forskellig form og farve. Gule bønner, røde grønkål, radiser, og grøntsager med forskellige grønne bladfarver. Drilske kartofler Kartoflerne er lagt, og hvis ikke, så kan du sagtens nå at lægge dem. De skal forspires i en ikke for varm vindueskram, så kommer der fart på dem. Kartoffelskimmel er kartoflernes værste plage. Der findes ganske enkelt ingen sorter, der er resistente overfor skimmel. Enten får de det i knoldene eller også bladene. For os havefolk har det dog ikke den store betydning. Vi kan nå at redde høsten ved at klippe de angrebne blade ned, men det er godt at forebygge ved ikke at plante for tæt. Der skal luft mellem planterne. Hyp ved roden og klip straks angrebne planter ned, så smitten ikke breder sig til knoldene. Bønner og andet godt Køkkenhaven er vel stort set sået til med de tidlige kulturer, men også her er intet for sent. Nu kommer også bønner og majs og de øvrige varmekrævende planter. De skal sås fra midt i maj. Læs såtidspunktet bag på posen. Det betaler sig ikke at så for tidligt, så skal der bare sås om. Vil du have jordbær i køkkenhaven, så kan de plantes ud nu. Lad dem stå på en plads, hvor solen har god magt og giv ikke gødning før til efteråret, ellers ender det blot i et stort bladorgie. Vil du have fut i dine afgrøder og samtidig beskytte dem, kan du dække dele eller hele køkkenhaven med en hvid fiberdug. Fiberdugen har den fordel, at den lader regn og lys trænge igennem samtidig med at den holder på jordens fugtighed og solens varme. Herudover forhindrer den også kål-, gulerods- og løgfluer i at lægge æg, og så holder den i øvrigt også fuglene væk. Dugen skal tages af, når planterne har nået en vis størrelse og vejret er blevet varmt. Kompost med måde Du kan godt begynde at bruge din kompost, men pas på. Spire hæmmes af frisk kompost, men så snart planterne er kommet op, kan du lægge et tyndt lang ved afgrøderne. Bruger du den kompost du for eksempel henter ved genbrugsstationer andre steder i haven, er det vigtigt at den blandes op med jord. Ellers læg den i en bunke og brug den først til efteråret. Har du fyldt et højbed med ren nyerhvervet kompost, så går det galt. Selv om komposten er sort og flot, er den ikke helt omsat. Den stjæler alt næring fra omgivelserne til nedbrydningsprocessen. Klip når rosen skyder En tommelfingerregel siger at roserne klippes ned første maj. Den slags generelle regler er generelle, og er ofte 50 eller hundrede år gamle og fra en tid, hvor klimaet ikke var så mildt, som nu. En bedre tommelfingerregel er at klippe roserne tilbage, når de begynder at skyde. Så skal de ikke to gange bruge energi til nye skud. Afhængig af hvor hårdt du klipper tilbage, får du større eller mindre og flere blomster. Hård beskæring giver store, men færre roser, mens en mild beskæring giver mange, men mindre roser. Husk at roser elsker gødning. Nye lavendler Blomstrende buske klippes tilbage efter blomstringen. Det samme gælder lyng og lavendel. Blev lavendelen ikke klippet hårdt tilbage efter sidste blomstring, så gør det nu. De skyder igen, men kommer blot lidt senere. Er planterne blevet meget åbne, så kan de sagtens tåle en hård beskæring. Det bliver de tættere af. Det afklippede egner sig fint til at lave nye planter med. Ryk en stikling af ved at trække nedad. Sæt den i sandblandet jord, mest sand, så dybt at kun 5 cm rager op. Dæk med klar plast og 4 - 6 uger efter, slår så godt som alle skud ny rod. Du kan plante stauder nu, og den stedsegrønne hæk kan kippes. Husk også at løgplanterne efter afblomstring skal have gødning til oplagring af ny næring. Rugbrød til græsset Også græsset er i fuld vækst. Hvis du vil have en mere moderat vækst så brug den lidt dyre organiske gødning frem for en NPK gødning. Den organiske gødning omsættes i takt med det behov planterne har for næring, mens kunstgødningen forbruges med det samme. Giver du organisk gødning, skal du kun give plænen gødning en gang om året. Mærkerne er f.eks. Osmo, Animix, Farmergødning, men også mange andre mærker, det handler bare om at læse på posen. Står du overfor at skulle købe ny plæneklipper, så overvej en med rugbrødsmotor. Både du og plænen bliver smukkere, og i dag findes klippere, der er lige så lette at skubbe som at skubbe en larmende motoriseret klipper. Fart på drivhuset Når jordtemperaturen når op omkring 20 - 24 grader, og mindst 15 om dagen og 7 om natten, kan du plante tomater, peber og aubergine ud, og lidt senere agurk og melon. Hvis du ikke selv har sået dine tomater og agurker, så lad bare planteskolen passe dine planter, indtil jorden er tilpas varm Der er ingen grund til at forhaste sig med at købe planter for så at se dem mistrives på grund af kulde. Du kan plante i plantesække, som du kan købe eller selv kan lave af en sort affaldssæk fyldt med spagnum med lidt gødning. En flamingokasse evt. dækket med sort plast er også fremragende som plantekasse til agurk og tomater. Planter du direkte i jorden, skal du sørge for, at den er frisk lun og varm. Den mest almindelige tomatsort er Elin, men ikke nødvendigvis den der smager bedst. Gemini er god til friland og i hus, men kan få en lidt tyk skal. Gourmet er en tyk dejlig tomat, Roma en æg-pæreformet tomat og San Marzano er aflang økologisk tomat. Så er der alle cherrytyperne, der altid giver et godt udbytte, de dejlige bøftomater og gule tomater, hvis man vil have lidt afveksling, men prøv lidt forskelligt. Det er religion at diskutere smag. Den gode drivhusagurk er nok Futura eller Athene, men prøv også de små miniagurker. De er efter min mening allerbedst. Når vinranken blomstrer, og tomatplanten sætter blomstrende klaser så rystes planterne for at sikre en god bestøvning. Hyppige dush med tempereret vand, er også med til at sikre god bestøvning. Agurkeplanterne kan sætte færre hunblomster, hvis temperaturen bliver for høj, men omvendt må især roden ikke blive for kold og våd, så rådner den, så beskyt roden når du vander.