Havmølleparker skal bygges til dansk løn

Regeringen vil sikre sig mod løntrykkeri, når staten de kommende år bygger havvindmøller i stor stil.

Havmølleparker skal bygges til dansk løn

Når staten de kommende år skal opføre gigantiske havvindmølleparker ved Horns Rev og Kriegers Flak plus en række vindmøller tættere på kysten, vil regeringen lægge sig i selen for at det bliver det til løn, der svarer til dansk overenskomst.

Det oplyser Socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Vi har truffet en beslutning om, at folk, der arbejder på havvindmølleparkerne og de kystnære mølleparker, skal arbejde på overenskomstlignende forhold, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det betyder grundlæggende, at der ikke kan være folk der arbejder for 70 kroner i timen, som vi har set på andre store projekter.

Havvindmøllerne er en del af det energiforlig, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om i marts. Frem til 2020 skal der bygges havvindmøller med en kapacitet på 1000 megawatt (MW) samt kystnære møller for 500 MW.

Offentlige projekter i den størrelsesorden skal sendes i udbud i hele EU, og staten må ikke favorisere danske firmaer eller danske lønmodtagere.

Men staten må godt indskrive klausuler om, at arbejdet skal ske på overenskomstlignende vilkår, og det er det, der vil ske for udbuddene af havvindmølleparkerne fra energiforliget.

Det er ikke en selvfølge, at offentligt byggeri sker til overenskomstmæssig løn. Det store byggeri af den københavnske metro cityring har været kritiseret for i nogle tilfælde at bruge underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

Lønnen for de udenlandske ansatte på det offentlige prestigebyggeri har i flere tilfælde været halvdelen af, hvad danske betonarbejdere tjener, vurderer fagforeningen 3F.

Det er sket til trods for, at det stod i entreprenørernes kontrakt, at arbejdet skulle ske til dansk løn og på danske arbejdsvilkår.

Men regeringen vil sikre, at kravet om at overholde de danske vilkår, fremgår mere tydeligt at udbudsmaterialet, forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det skal ikke bare være noget, der står på side 10. Når vi går ind i udbudsrunden skal alle, der overhovedet går ind i udbuddet, være pinligt klar over, at man ikke kan kalkulere ind, at det kan lade sig gøre at fifle på danske overenskomster og på den måde presse prisen, siger energiordføreren.

Regeringen regner med, at energiforliget vil skabe 40.000-60.000 job frem til 2020.

/ritzau/