Havne: V og K forplumrer ny isbryderordning

Efter politisk indblanding har et enigt erhverv nu trukket sin opbakning til en ny isbryderordning.

Havne: V og K forplumrer ny isbryderordning

Efter at have brugt fire år på at finde en ny måde at stable en ny isbryderordning på benene trækker erhvervet nu sin støtte til ordningen.

Det har Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibsmæglerforening, DI/Transport og Danske Havne i enighed meddelt forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og Folketingets Forsvarsudvalg.

Sekretariatschef i Danske Havne, Tom Elmer Christensen, forklarer, at det skyldes, at Venstre og De Konservative har ødelagt den planlagte solidariske ordning, hvor alle havne i Danmark skulle betale til isbryderordningen.

- Det er Troels Lund Poulsen fra Venstre og Lene Espersen fra De Konservative, der har fået igennem, at de vestjyske havne ikke skal betale, siger han.

De to folketingsmedlemmer er henholdsvis valgt i Østjylland og Nordjylland.

- Det er en obstruktion af den løsning, vi har forhandlet på plads med Forsvarsministeriet, og som byggede på, at alle havne i Danmark skulle betale solidarisk til isbryderordningen, siger Tom Elmer Christensen til Ritzau.

Det er havne som Esbjerg, Hvide Sande, Thyborøn, Thorsminde, Hirtshals og Hanstholm, der fritages, og det betyder, at landets andre havne skal betale flere penge til rydde farvandene for is om vinteren.

- De vestjyske havne har tidligere været fritaget, men i den liberaliserede ordning, som erhvervet har forhandlet på plads med Forsvarsministeriet, byggede finansieringen på en solidarisk ordning.

- Her skulle alle havne betale efter en afgift på den fragt, der lastes og losses. Da Venstre og Konservative nu har tilsidesat det solidariske princip, kan vi ikke længere bakke op om den nye organisering af isbrydningen, siger Tom Elmer Christensen.

Den ordning, som erhvervet havde forhandlet på plads med Forsvarsministeriet, betyder, at de gamle tre statsisbrydere skrottes, at slæbebåde klarer isbrydningen, og at udgifterne skæres ned fra 20 til seks millioner kroner.

- Det er en god solidarisk ordning, der specielt tager hensyn til de farvande, der rammes først, når det fryser. Det er Limfjorden, Smålandsfarvandet og Det Sydfynske Øhav.

- Men det er urimeligt, at de vestjyske havne fritages for at betale til ordningen, siger Tom Elmer Christensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.