Havregryn med tid til hygge

Gratis morgenmad skal gøre elever på Sofiendalskolen mere undervisningsparate

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Christian Vangsgaard og Dedem Nderim er glade for den gratis morgenmad. Men de spiser ikke med hver dag: - I dag var jeg bare mere sulten, forklarer Christian.

Der er både havregryn, mælk, nødder og frugt på bordet, når Sofiendalskolen i Aalborg serverer morgenmad for eleverne. Initiativet støttes af Aalborg Kommune, og det er der flere gode grunde til. - Der er desværre flere børn i området, som ikke får morgenmad, og det afspejles også i undervisningen, forklarer Mads Borgstrøm-Hansen fra forvaltningen for sundhed og bæredygtig udvikling. Han er ansat som en del af det team, der skal fremme sundheden i Skelagergårdene, Løvvangen og Aalborg Øst. Og da børnene fra Skelagergårdene går på Sofiendalskolen, lå tanken lige for. - Morgenmad styrker evnen til at koncentrere sig og lære noget. Og derfor syntes vi også, det var oplagt at støtte skolens ønske om at give eleverne en sund start på dagen, forklarer hun. Ifølge skoleleder Merete Haugaard Jensen har skolen gennem mange år haft fokus på kost og motion, og derfor blev hun også chokeret, da det for nylig kom frem, at flere stadig skipper morgenmaden. - Når man i AaB fremhæver, hvor vigtigt det er, at spillerne spiser morgenmad, gælder det samme naturligvis også for vores børn, siger hun. - Store undersøgelser viser, at man får sværere ved at lære noget, hvis man ikke får noget ordentligt at spise. Og da trivselslærerne og jeg en dag gik rundt og spurgte klasserne, hvor mange der havde fået morgenmad, blev vi noget overraskede. Både over hvor mange, der slet ikke havde fået noget at spise, men også over hvor usunde ting, mange måtte nøjes med. Så nu er der gratis morgenmad for alle, der har lyst, hver dag mellem kl. 7.30 og 8, fortæller hun. Foreløbig har ordningen kun fungeret i et par uger. Men på Sofiendalskolen er man allerede overbevist om, at den er alle pengene værd. - Det gavner både indlæringen og kvaliteten af det, man lærer, mener Merete Haugaard Jensen. Hun understreger, at skolen også gør meget for, at det skal være hyggeligt og afslappet at deltage i den fælles morgenmad. Og derfor er der også god tid og levende lys på bordene, hvor skolens trivselslærere står for det praktiske. - Vi lever i en tid, hvor mange har glemt de gamle dyder omkring mad og renlighed. Og så bliver morgenmanden nemt til guldkorn eller et eller andet, man snupper i farten, og det gør ofte kun ondt værre, tilføjer hun, Ifølge skoleinspektøren vægter Sofiendalskolen også sundheden højt på andre områder. Dels ved at motionere mere end andre skoler, dels i forhold til kost og ernæring. Skolen har for eksempel en velfungerende madordning, hvor man både kan købe salat og andre sunde sager. Men mindre kan faktisk også gøre det. - Da vi startede madordningen, var det kun et hul i væggen ind til det lokale, hvor skolesygeplejersken tidligere holdt til. Men nu har vi langt om længe fået et rigtigt køkken, så meget kan faktisk lade sig gøre, hvis man beslutter sig for det, mener hun.