Hedegaard tror ikke på vismænds skattedrøm for EU

Det har lange udsigter at få EU-landene til at enes om fælles regler for selskabsskat, siger dansk kommissær.

Hedegaard tror ikke på vismænds skattedrøm for EU

Det danske medlem af EU-Kommissionen, klimakommissær Connie Hedegaard, tror ikke meget på de økonomiske vismænds anbefaling af at lave fælles regler for selskabsskatten i EU's medlemslande.

- Der er allerede en diskussion om i det mindste at måle selskabsskat ud fra de samme parametre. At fastsætte selskabsskat ud fra de samme ting. Selv det har vist sig at være svært gennemførligt med medlemsstaterne.

- Så det der med at blive enige om, at man skal have et fælles niveau for selskabsskat, det ligger nok ikke lige for at få de 27 medlemsstater til at enes om dét, siger Hedegaard til Ritzau.

Selv om Hedegaard har ansvar for klimapolitik, er hun ligesom alle de øvrige kommissærer med til at træffe samtlige beslutninger om de lovforslag, kommissionen fremsætter. Kommissærerne følger også med i den politiske debat i deres hjemlande.

Hedegaards udtalelse er en kommentar til overvismand Jørgen Whitta-Jacobsen, der i tirsdags slog til lyd for at samordne selskabsskatten i EU, så man undgår, at landene konkurrerer om at have den billigste selskabsskat.

- Det skal mindst foregå på EU-niveau. Vor anbefaling er, at man burde udtænke nogle grundregler for selskabsskatten på EU-niveau om, hvor højt det er fornuftigt at have denne skat.

- Det er den eneste måde at forhindre dette "race to the bottom", sagde Whitta-Jacobsen, da vismændene i tirsdags præsenterede deres forårsrapport.

Connie Hedegaard siger, at der i EU-systemet er "en vis opmærksomhed" på, at man kommer i bekneb for penge, hvis alle kappes om at tiltrække udenlandske virksomheder med lave skatter.

Men virkeligheden er også den, at det i EU er ekstremt svært at lovgive om skattespørgsmål, som kun kan vedtages i fuld enighed.

- Når jeg har set, hvor svært det er bare at blive enige om fælles kriterier for, hvad der skal selskabsbeskattes, så må jeg sige, at det at skulle enes om fælles niveau for selskabsskat, det er ikke noget, vi kommer til at se lige i den nærmeste fremtid, siger Hedegaard.

Danmark er netop ved at sætte sin selskabsskat ned fra 25 til 22 procent, efter at flere andre lande også har sat deres skat ned. Cypern og Bulgarien ligger lavest i EU med en selskabsskat på 10 procent.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.