Fødevarer

Hektiske seoul

Sydkorea er ikke et af de lande, vi som danskere rejser mest til, selv om det er en af de mest driftige asiatiske økonomier. For mange af os er Sydkorea nok mest forbundet med konflikten med Nordkorea og hovedstaden Seoul med afholdelsen af de olympiske lege i 1998. Men byen og landet er naturligvis meget mere end det. Man skal ikke opholde sig mange timer i byen for at opdage, at det er en by med en hektisk puls. En hovedstad i et land, hvor økonomien boomer og hvor elektronik, skibsbygning og bilproduktion er rygraden i en blomstrende økonomi. Men tingene har sin pris. Overalt i byens midte rager skyskraberne sig op. Og motorveje til byens 10 millioner biler maser sig igennem den uendelige række af boligkvarterer som huser byens 13 millioner indbyggere. Som et værn mod de støjende biler monteres overalt meterhøje støjskærme, der som Berlinmuren skærer sig gennem byen. Man bliver da også helt glad for både Brøndby Strand, Vollsmose, Aalborg Øst og Gellerup Parken, når man ser hvilke kvarterer, de slidsomme koreanere har deres lejligheder i. Langs motorvejene i byens udkant tårner det ene uendelige betonboligkompleks efter det andet sig op. Kia 235 og Samsung 112 står der med meterhøje bogstaver et par af betonsiloerne, i den uendelige række af højhuse vi kørte forbi på vej ud af byen en fredag formiddag. Praktisk, hvis man ikke kan finde den rigtige boligblok efter en 12 timers arbejdsdag på fabrikken, men smukt er det ikke. Men selv om det er grimt, er det dyrt. Vores koreanske guide kunne berette om boligpriser på almindelige 3-værelseslejligheder på 600.000 dollars, hvis man vel at mærke købte dem. Og det er meget i en by, hvor gennemsnitslønningerne ligger på 1800 dollar om måneden. Midtbyen er et metropol i stål og glas og det kan være svært at finde noget af det originale Seoul midt i virvaret, men det findes. Ta' et smut væk fra hovedstrøget og pludselig befinder man sig i en pulserende heksekedel af gadehandlere, der sælger alt fra fisk, høns, trøjer og ginseng. Altsammen rørende billigt og meget originalt. Det koreanske køkken er noget helt for sig selv og det er ikke sikkert, at alle danskere falder i svime over det. Den mest udbredte ret er hovedsagligt lavet af kinakål, men der findes mange andre variationer, hvor hovedingrediensen er for eksempel agurk eller kinaradisse. De fleste koreanske retter er stærke med masser af chili og specielt hvidløg. Koreanerne betragter det meste mad som værende "godt" for noget i kroppen, for eks. hvidløg for at forebygge forkølelse og rissuppe mod dårlig mave.