Hele gyldne fisk i ferieby

Forretten med jomfruhummerhaler aftenens bedste - men de danske jordbær var til både glæde og skuffelse

Restaurant Skagen Strand, Hulsig Af Eva Seider eva. seider@nordjyske.dk @Brød.9.u-indryk:Falsk varebetegnelse kunne man kalde Hotel Skagen Strand, for det ligger ikke i Skagen men i Hulsig, og det er 12 kilometer syd for Skagen. Det samme kan man sige om det, vi fik på bordet, for det var ikke helt præcist, som vi forestillede os efter læsning af menukortet. Den slags kan gå rigtig skidt, men ikke i dette tilfælde. Skagen Strand er en ferieby, og her findes, ud over badeland også en restaurant, der har ry for at kunne mere end komme alt i tryllegryden, som en af mine venner kalder frituren, ja faktisk ser det ud til at intet på a la cartekortet får gylden farve fra friture. Til ind i august er der bøffer om søndagen, italiensk buffet på mandage, fiskebord om onsdagen og fredag er der mexicansk buffet, dertil kommer a la carte hele ugen. Vi er sikre på, at en af os skal se nærmere på forretten ”åben ravioli med jomfruhummer og hummerskum”, så den anden skal vælge mellem sommersalat, bouillabaisse (fiskesuppe) eller carpaccio (tynde skiver råt kød). Forretterne koster fra 59 til 79 kr. Hovedretterne fordeler sig på tre fisk (rødspætte, rødtunge og pighvar), wienerschnitzel, perlehøne og oksemørbrad til priser fra 159 til 189 kr. Vi er enige om, at den ene skal prøve fisk og den anden kød. Min medspiser denne aften tager sig af jomfruhummerne og derefter oksemørbrad med jordskokkeflan (bagt rund), haricots verts (grønne bønner) og rødvinssmør, hertil rødvinsfumet (godt nedkogt), mens jeg skal se, hvad ”sommersalat med basilikumspesto” og ”rødtunge med spidskål, muslinger og kaperscreme, samt honningribs” dækker over. Vintilbud Vinkortet er ikke overvældende stort, men kommer pænt omkring og priserne virker ikke afskrækkende, dog er der næsten kun hele flasker at vælge mellem. Vi beder om hjælp til en vin, der skal passe til sommersalaten og til rødtungen, men ikke en hel flaske. Her bliver ikke foreslået den fra kortet, der også fås glasvis, men en halvflaske, der er en rest fra det gamle vinkort, en Tarapaca, Chardonnay 2004 fra Chile til 78 kr. Og vand til. Hvidvinen kommer, og den er udmærket og lader til at kunne klare lidt af hvert. En italiensk kildevand med let løsnet låg kommer sammen med vinen og optræder ikke på regningen. På bordet har vi også brød og smør med det drys salt. Brødet rammer ikke vores smagsløg, for vi er begge til mere saftigt og rustikt brød, og dette er lyst, fint og let, men jeg ved, at andre vil elske dette mere traditionelle brød. Forretten med jomfruhummere kommer og tager i den grad opmærksomheden, for her er hummerhaler for alle pengene (69 kr.) og mere til. En rund pastaplade, der bestemt ikke ser ud til at være kogt for meget, danner bund for en god håndfuld pillede haler, der gør sig til omkranset af mørke gyldne blåmuslinger i skaller og pyntet af med lakserogn. En hale finder vej over bordet og jo, de er faste og gode - det kan man ikke sige om blåmuslingerne, der ikke er så supergode, som de kan være - faktisk lidt kedelige. Men det skal ikke ødelægge helhedsindtrykket af retten, og det er godt! Jordbær i salat Sommersalaten byder på lidt af hvert. Her er blandede salatblade, bønnespirer, sukkerærter i bider, halve cherrytomater, jordbær og parmesanflager. En frisk og fersk salat, med antydning af lidt olie eller dressing i bunden. Basilikum, der ellers har en speciel smag og duft, som jeg holder meget af, kunne jeg ikke identificere. Lidt salt og peber fra kværnene på bordet gjorde godt i salaten. Nu er jordbær ikke det, man ofte finder i salat, men det kan man sagtens prøve, sødmen og syren fra danske jordbær kan bruge i andet end dessertkøkkenet. Vatkuglekartofler Medspiseren har lagt en god bund. Selv syntes jeg ikke, salaten kunne mærkes. Men nu skulle rødtungen jo komme. Det viser sig at være en hel fisk, paneret og med en smuk gylden farve, en flot stegt fisk. Den samme slags muslingerne fra hummerforretten går igen, der er en smule kaperssovs, som med smag og syre passer meget fint til fisken. Lidt sommerspidskål har fået smag i retning af brunkål og det virker tungt. Synd for retten og synd for spidskålen, som for tiden er så dejlig. En lille skål byder på små kartofler, som må have fået deres vatkugleudseende fra en maskinbehandling. Igen synd for en så god og billig råvare, som i den grad er i sæson. Honningribs kan jeg ikke se. Lige overfor er der smil til to flotte stykke kød, der hygger sig med tilbehør, der ikke lige signalere sommer, men som smager godt. Det ene stykke kød ser meget rødt ud, så rødt, at man næsten skulle have haft muligheden for at sige medium, mens det anden stykke næsten er gennemstegt. De grønne bønner er et lille bundt holdt sammen af et stykke bacon, som ikke har fået nok til at være sprødt, men det er en god måde at give smag til bønner på. Fælles for de fire retter indtil nu er, at de generelt er i orden, men også lidt blege i smagen, så salt og peber er i gang flere gange. Stakkels bær Salat og fisk ligger let i maven, og en dessert er på sin plads. Foruden ost og petit four, som vi springer over, er der ”symfoni af jordbær og rabarber i smukke omgivelser” og ”hindbærdessert med mandelbiscuit og ananas, toppet med champagne/passionssorbet og karamel, begge til 69 kr. Symfonien landede hos mig, og jeg kan lige så godt sige det, som det er: desserten ser fin ud, men jeg er skuffet. Her i jordbærsæsonen skal man vælte sig i vores dejlige sommerbær, og hvor er de så? De omkring to jordbær, gemmer sig som frosne med en ikke frosset creme, ikke kun er det en hån mod gode jordbær, selve konstruktionen fungerer heller ikke, synd for resten af desserten. Medspiseren, der ellers nok plejer at have en sød tand, jubler heller ikke, men måske er der også lidt mæthed at spore. Det var ikke dårlige desserter, men vil heller ikke blive husket som noget særligt fra denne sommer. Samlet kommer vores regning til at lyde på 815 kr., og det med en caffelatte, te og en stor cola. Trods bagateller, der ikke fungerede, så er det småting og kan ikke ødelægge et helhedsindtryk af god mad. Her kan man glæde øje med flotte retter - her er mulighed for nye smagsoplevelser og så er her afslappet, men stadig pænt. Når jeg sidder med seks gafler i den ene hånd og ingen i den anden, så falder der tre gafler helt naturligt. Her er ikke stort udvalg i vine og tilbehør går igen. Salt og peberkværnene på bordet sammen med smør drysset med god salt er dejligt. Det ville klæde retterne at blive præsenteret, det forøger oplevelsen, når man ved, hvad der er man kan smage eller skal smage efter. Restauranten på Skagen Strand kan sagtens besøges af andre end feriebyens gæster, og jeg vil især tro, det er et godt sted, hvis flere generationer skal ud og spise. Der findes også børneretter. @Brød.8.note-firkant:Skagen Strand Tranevej 108 Hulsig, Skagen Ingen rygning Åbent hver dag til og med uge 42 i år Bordbestilling på telefon: 98487233 www.skagenstrand.dk