Skolevæsen

Helt i top med hygiejnen

Som den første i Nordjylland kan Produktionsskolen Midtvendsyssel tilbyde sine elever et hygiejnebevis

Når franskbrødet eller syltetøjet er muggent, skal det smides ud! Ikke noget med lige at skære en skive eller snuppe en skefuld. Det, der var barnelærdom for tidligere tiders husmødre, er måske ikke den mest indlysende viden for en 18-årig i dag. Men på Produktionsskolen Midtvendsyssel kan eleverne fremover kalde sig uddannede i fødevarehygiejne. Det første hold har netop bestået et hygiejnekursus, der berettiger dem til et certifikat, godkendt af Fødevarestyrelsen. Og selv om det holdt hårdt, er det med stolthed og store smil, når eleverne fortæller om de tre intense dage, der førte til det eftertragtede bevis. - Allerførst tænkte jeg godt nok "Arj, hvorfor skal jeg nu det!", men da vi så kom i gang, var det alligevel spændende, selv om det også var hårdt, forklarer Daniel Moelsby Christensen, der er 18 år og kommer fra Klokkerholm. Han begyndte på produktionsskolens køkkenlinje i august, og planlægger at søge ind på uddannelsen som pædagogisk assistent senere. Daniel, der tidligere har gået på både efterskole og en specialskole, har ADHD, og har faktisk kun én gang tidligere prøvet at gå til eksamen. Meget nervøse elever - Så jeg var helt enormt nervøs, selv om jeg vidste, at jeg godt kunne, siger Daniel, der i dag kan smile lettet over at det gik godt. Det gjorde det i øvrigt for alle eleverne, der trods den uvante situation bestod i fin stil, forklarer deres lærer på køkkenlinjen, Daniel Luther, som selv er udlært kok. Produktionsskolen Midtvendsyssel med afdelinger i Brønderslev, Pandrup og Dronninglund, er den første nordjyske produktionsskole, der må uddanne eleverne til hygiejnecertifikatet. Et bevis, de kan bruge senere i deres uddannelsesforløb, især hvis de vælger en retning indenfor social- og sundhedsområdet, de pædagogiske fag eller naturligvis køkken- og restaurationsbranchen. Det er ikke så relevant for 18-årige Kenneth Larsen fra Saltum. Han vil nemlig gerne fortsætte sin uddannelse som butiksassistent indenfor tøj eller legetøj, når han er færdig på produktionsskolen. Alligevel er han glad for det, han har lært på køkkenlinjen. En gryde - hvad er det? - Jeg har aldrig rigtig lavet mad før, så da jeg startede, spurgte jeg nærmest: "Hvad er en gryde?", siger Kenneth med et smil og afslører, at han i dag sagtens tør kaste sig ud i at kreere yndlingsretten, pasta med ruskomsnusk, også når han er alene i et køkken. - I undervisningen lægger vi meget vægt på at skabe nogle rammer, der dels hjælper indlæringen på vej, dels gør eleverne trygge og øger deres selvtillig, siger Daniel Luther. Som lærer er han imponeret over sine elevers evne til at hænge på i de tre intense dage, kurset varede. Med 18 timers effektiv undervisning og indlagte prøver hver dag har det krævet meget af eleverne, som for fleres vedkommende har svært ved at læse og skrive. Alligevel hænger det, de har lært, ved. Blandt andet om mikroorganismer og deres vækstbetingelser, og ikke mindst hvordan man hæmmer og bekæmper den. Bestået med glans Og eleverne består endnu engang med glans, da Daniel Luther i anledning af Nordjyskes besøg lige skal teste, om de nu kan huske de vigtigste livsbetingelser for de mug og svampe, der kan ødelægge og fordærve vores madvarer: - Næring, ilt, temperatur, vand, surhedsgrad eller ph, lys og øh... hæmstoffer, kommer det stort set uden tøven fra Daniel, der ligesom sine kammerater glæder sig meget til at få certifikatet i hånden som det synlige bevis på, at han har bestået sit livs første rigtige eksamen.