- Helt ude af proportion

Hvorfor går kødbranchen fri, spørger margarineproducent

- Vi omsætter for 450 mio. kroner årligt. Nu skal vi lægge 400 mio. oveni. Så hurtigt har jeg aldrig fordoblet min omsætning på et år. Tilmed skal jeg tage kreditrisikoen og agere skattefoged, siger Mogens Nielsen, Dragsbæk Margarinefabrik. Arkivfoto: Peter Mørk

- Vi omsætter for 450 mio. kroner årligt. Nu skal vi lægge 400 mio. oveni. Så hurtigt har jeg aldrig fordoblet min omsætning på et år. Tilmed skal jeg tage kreditrisikoen og agere skattefoged, siger Mogens Nielsen, Dragsbæk Margarinefabrik. Arkivfoto: Peter Mørk

THISTED:Margarinefabrikant Mogens Nielsen fra Dragsbæk i Thisted er fortsat målløs over regeringens bebudede afgift på 25 kroner pr. kilo mættet fedt, der efter planen bliver indført i 2010. Afgiften er med i Forårspakken 2.0 og har til hensigt at styrke folkesundheden, da indførelsen af for meget mættet fedt bl.a. øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Mogens Nielsen er i og for sig enig i det mættede fedts skadelige virkninger. Han undrer sig bare over, at kødbranchen går fri, mens der lægges afgift på margarine og andre smørbare produkter samt olie. - Efter min mening handler forslaget om skat og ikke om folkesundheden. Hvis man virkelig havde til hensigt at nedsætte forbruget af mættet fedt, er margarine den mindste skurk. Forbruget af plantemargariner er i forvejen faldet støt og gør det fortsat. I 1985 var det årlige forbrug af margarine, der blev solgt i detailhandelen, 12 kilo pr. dansker. I 2007 er det tilsvarende forbrug faldet til 3,4 kilo, og tendensen fortsætter, siger han. Smalleste skuldre må bære Hans pointe er, at danskerne i forvejen er ved at trappe forbruget af margarine ned. Derimod stiger forbruget af kød. - Det er som om, at man vil lade de smalleste skuldre bære den største byrde, mens skurken går fri, siger han. Forslaget vil i sin yderligste konsekvens betyde for Dragsbæk Margarinefabrik, at man årligt skal opkræve afgifter på 400 mio. kroner årligt for staten. - Vi omsætter for 450 mio. kroner årligt. Nu skal vi lægge 400 mio. oveni. Så hurtigt har jeg aldrig fordoblet min omsætning på et år. Tilmed skal jeg tage kreditrisikoen og agere skattefoged, siger han med et bittert smil. Mogens Nielsen undrer sig også over, at man vil beskatte mættede fedtsyrer over en kam. - Vi var de første i verden, der lancerede en oliemargarine, der indeholder otte pct. mættet fedt. Den faste stegemargarine indholder 38 pct. Hvis man ville noget med folkesundheden, så havde man jo kunnet lade den flydende gå fri fra afgiften og dermed lokke folk til at købe den sundere variant, pointerer han. Mens forbrugerne har en mulighed for at vælge mellem flydende og fast margarine, ser det anderledes ud i bagerbranchen, som aftager halvdelen af Dragsbæks årlige produktion på 36.000 ton. For eksempel kan wienerbrød og birkes ikke laves uden brug af faste margariner.