Helveg skal lære skotterne at spare på energien

Skotterne skal i samarbejde med Danmark lære at isolere huse og bruge fjernvarme bedre for at spare energi.

Skønt skotterne er verdensberømte for at sætte tæring efter næring, bruger hver fjerde skotte over 10 procent af indkomsten på at opvarme sin bolig. Nu skal danskerne lære skotterne at spare energi og begrænse CO2-udslip.

Derfor indgår klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) en samarbejdsaftale med den skotske regering om fjernvarme og energieffektivitet. Eksperter fra Energistyrelsen skal hjælpe skotterne med lovgivning samt planlægge forsøg i udvalgte byer, så fjernvarmesystemet hænger sammen.

- Det danske fjernvarmesystem er i verdensklasse. Det er billigt, pålideligt og omstillingsparat. Derfor bruger danskere kun en lille del af deres indkomst på opvarmning, siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen.

- Jeg er glad for at kunne stille danske erfaringer til rådighed, så vi forhåbentlig kan sikre billigere varme til skotterne og hjælpe dem med at opnå deres målsætninger om at nedbringe CO2-udledningen.

Skotland vil i 2020 sænke sin udledning af drivhusgasser med 42 procent og reducere sit energiforbrug med 12 procent i forhold til 1990.

Varme udgør halvdelen af energiforbruget i Storbritannien og spiller en helt central rolle, når fossilt brændsel som olie, kul og naturgas skal undgås i energisystemet.

Siden 2008 har dansk eksport af energiteknologi udgjort 16 til 18 procent af Danmarks samlede vareeksport til Storbritannien, hvoraf grøn energiteknologi udgør 80 procent.

Energistyrelsen og Eksportrådet står for initiativet i Skotland. De samarbejder i Storbritannien tæt med danske virksomheder og brancheorganisationer samt ambassaden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst