Hemmelige beviser i sag mod rockere

Forsvarsadvokater protesterer efter dom over rockere, der blev afsløret under forsøg på at dræbe en ukendt

Hemmelige beviser i sag mod rockere

Under straffesagen mod fire yngre mænd fra miljøet omkring Hells Angels har retten tilladt, at der indirekte er brugt hemmelige beviser.

Det siger en af mændenes forsvarere, advokat Kim Bagge. Han vil nu forsøge at få indbragt spørgsmålet for Højesteret.

- Jeg mener, der er begået en rettergangsfejl, siger Kim Bagge efter dommen onsdag eftermiddag.

Her har Østre Landsret idømt de fire mænd mellem 12 og 10 års fængsel for især et drabsforsøg, som skulle være rettet mod en eller flere fjender i en indvandrerbande på Nørrebro i København.

Kvartetten er dømt for at overtræde den særlige bandeparagraf. Når voldelige forbrydelser begås som led i en konflikt mellem fjendtlige grupper, kan straffen skærpes betydeligt.

I den forbindelse læner landsretten sig op ad en vurdering fra Rigspolitiets Nationale Efterforsknings Center, NEC. Men NEC vil ikke fortælle fra hvilke kilder, oplysningerne stammer.

- Disse hemmelige og anonyme oplysninger er blevet en del af grundlaget for domfældelsen, siger Kim Bagge.

- Vi aner ikke en dyt om, hvad det er. Og det er ret åbenbart, at der ikke må indgå hemmelige oplysninger i en straffesag i et demokratisk samfund, siger forsvareren.

Samtidig rejser han kritik af NEC's opgørelse over voldelige hændelser i konflikten. I 2010 tælles en håndfuld episoder med, selv om anklagemyndigheden i sagerne har valgt ikke at rejse krav om brug af bandeparagraffen.

Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om sagen mod de fire skal videre til Højesteret.

En anden forsvarer, Mette Grith Stage, har et andet argument for, at onsdagens dom ikke skal være et punktum.

- De tiltaltes tavshed er blevet brugt imod dem, og det mener jeg er en fejl, siger hun.

Tre af de fire mænd har ikke villet sige noget. Og det belaster dem, fastslog retsformanden, Karen Anke Tørring, da hun afsagde dommen. Hun forsikrede dog samtidig, at dette ikke er i strid med menneskerettighederne.

/ritzau/