Danmark

Her bor de mest magtfulde danskere

Ny bog om den danske magtelite afslører, hvor de magtfulde danskere bor - se, hvor mange der bor i Nordjylland

Luftfotos fra helikoptertur mellem Nordhavn og Kokkedal i Nordsjælland. Foto: Scanpix

Luftfotos fra helikoptertur mellem Nordhavn og Kokkedal i Nordsjælland. Foto: Scanpix

DANMARK:Dem, der bestemmer i Danmark, bor tæt sammen i enklaver i Nordsjælland og København.

Det afslører en ny bog om den danske magtelite, skriver Fagbladet 3F.

De to forskere Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard fra København Universitet har i tre år kortlagt over 5.000 bestyrelser, udvalg, gæstelister til kongehusets fester og andre betydningsfulde netværk. Resultatet i bogen ”Magteliten” viser, at særligt 423 danskere har et stort netværk.

Og de 423 personer er koncentreret på små områder. To tredjedele af eliten bor i hovedstaden eller i Nordsjælland.

- De har stor indflydelse på at forme det danske samfund. Og vi kan tydeligt se, at mønstret er meget skævt. Størstedelen af eliten bor klumpet sammen i København og Nordsjælland, forklarer Christoph Ellersgaard.

Der bor blot syv medlemmer af eliten i Vestjylland og ti i Nordjylland. I Nordsjælland og ved København bor 276 medlemmer af eliten.

Det betyder, at magten i samfundet er skævt fordelt i landet. Og at de problemer og emner, som berører folk i udkantsdanmark bliver overset af eliten. De træffer beslutninger uden at kende virkeligheden udenfor hovedstaden og guldkysten, mener forskerne.

- De udfordringer, der er i udkantsdanmark, påvirker ikke elitens privilegier. Derfor bliver det ikke diskuteret, siger Christoph Ellersgaard.

Det er første gang i Danmark, at forskere har været i stand til at kortlægge eliten i samfundet.

Ledere fra erhvervslivet er den gruppe, der har størst magt og er mest centrale i eliten. De udgør halvdelen af eliten. Derudover har især arbejdsgiverorganisationer, fagforeninger, embedsfolk, politikere og professorer deres pladser ved de vigtige forsamlinger.

- Vi har alle stemmeret og andre magtresurser. Men de 423 personer i eliten stikker i den grad af fra alle andre, fordi de har adgang til magtfulde netværk, hvor de træffer de afgørende beslutninger, fortæller Christoph Ellersgaard.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.