Her er danske virksomheders nye Kina-aftaler

Her er danske virksomheders nye Kina-aftaler

En række danske virksomheder har i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg indgået aftaler med partnere i Kina:

- A.P. Møller-Mærsk: Aftale med Ningbo Port Group om at købe tre kajanlæg og drive dem sammen. Anlæggene har en samlet længde på mere end en kilometer. Mærsk har desuden indgået låneaftale med China Development Bank til brug ved indkøb af containere i Kina.

- Carlsberg: Aftale med Yunnan-provinsen om at investere fire milliarder kroner frem til 2025 - blandt andet i et helt nyt bryggeri.

- Bestseller: Aftale med Wanda Malls medfører åbning af 200 Bestseller-butikker i Kina inden udgangen af næste år.

- Arla: Indgår aftale med Kinas førende mejeriselskab Mengniu om at udbrede Arla-produkter i Kina.

- Haldor Topsøe: Aftale med Tianjin-kommission om at etablere virksomhed, der skal producere katalysatorer i Kina. Investering på ca. en milliard kroner.

- Novozymes: Aftale med Shengquan Group, der vil investere ca. 600 millioner kroner i fabrik, der skal fremstille cellulosebaseret ætanol, såkaldt 2. generation. Novozymes leverer enzymer til projektet.

- Danfoss: Aftale sammen med Cowi om strategisk partnerskab og trecifret millionordre på en fjernvarmeløsning til byen Anshan.

- Grundfos: Etablerer fælles sollaboratorium sammen med Himin Solar, verdens største producent af solpaneler.

- Flere virksomheder: Opbygger dansk-kinesisk program for grøn energieffektivisering - skal føre til det mest omfattende demonstrationsprojekt i Kina.

- Danish Crown: Aftale med Shineway om salg af 2800 ton svinekød.

- Aller Aqua: Aftale om at øge salg af fiskefoder i Kina. Samarbejde med opdrættere for at skabe en sundere og mere udbytterig produktion.

Kilde: Udenrigsministeriet.

/ritzau/