Her er danskernes yndlingsbrowser

Mere end halvdelen af alle personlige computere i Danmark bruger denne browser. Og det er ikke Internet Explorer.

Microsofts Windows-styresystem er stadig danskernes foretrukne styresystem til stationære eller bærbare computere.

Men Microsoft-dominansen er ikke, hvad den har været, når vi skal surfe på nettet.

Den gamle Internet Explorer er nemlig kun nummer to på listen over danskernes foretrukne internetbrowsere.

22 procent af de danske websurfere holder sig ifølge webtrafik-tælleren Statcounter til Explorer, mens 50 procent er skiftet til Googles Chrome-browser på PC- og Mac-computere. 

Og det er da også det bedste valg, hvis du ellers kan leve med at blive kigget lidt over skulderen, siger Morten Sahl Madsen, som er test- og forbrugerredaktør på Computerworld.

Både e-Boks, Nem-ID og netbank virker uden problemer.

- Det bedste ved Chrome er, at den har vist sig at være den mest stabile browser. Selvom du har knap 100 faner åbne, kan du stadig være nogenlunde sikker på, at den ikke crasher eller føles langsom at bruge. Men du kan godt føle dig lidt overvåget, mener Morten Sahl Madsen.

Søgemaskinen Google - som står bag Chrome - lever af at indsamle data om deres brugere, og derfor vil du måske opleve, at din søgehistorik på nettet vil hjemsøge dig senere, når du bruger Chrome.

Du skal især være forsigtig med at søge efter julegaver, hvis andre bruger din computer.

Et godt alternativ til Chrome er browseren med den ræve-indsvøbte globus, Firefox. I modsætning til de andre store browsere er det den uafhængige, non-profit-organisation Mozilla, som står bag Firefox, og det er der nogle fordele ved.

- Mozilla indsamler ikke dine data, som Google gør. Så selvom både Firefox og Chrome er gratis at downloade, så er det reelt kun Firefox, der er gratis af de to. Den er samtidig begyndt at blive ganske hurtig i de nye versioner, siger Morten Sahl Madsen.

Et godt råd er, at du ikke nøjes med én, men udnytter, at du kan bruge to eller flere browsere.

Den ene browser kan være din primære, fx Safari på en Mac eller Chrome på en PC, som du bruger til det meste, mens den anden kan have et mere specifikt formål.

Måske vil du bare gerne have en hurtig browser til småopgaver, hvor du gerne vil have siderne til at loade så hurtigt som muligt, mens en anden browser skal kunne håndtere alt, hvad du kan finde på at bruge den til.

Til gengæld vil Chrome ofte kræve lidt ekstra af din computers muskelkræfter, så sidder du på en lidt ældre maskine, er du ofte bedste stedt med computerens standardbrowser.

Foretrukne (desktop)browsere i Danmark:

Chrome: 50 procent

Internet Explorer: 22 procent

Firefox: 13 procent

Safari: 11 procent

Kilde: Statcounter.com (oktober-november 2015)

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.