Her er de enkle råd om kemi under graviditet

Gravide savner råd om, hvordan de kan undgå problematisk kemi.

Ved bl.a. at gøre rent og lufte ud kan gravide undgå skadelige kemikalier, der kan skade fosteret. Foto: Iris/Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Ved bl.a. at gøre rent og lufte ud kan gravide undgå skadelige kemikalier, der kan skade fosteret. Foto: Iris/Scanpix Scanpix Denmark

HELE LANDET: Mens otte ud af ti ifølge undersøgelsen undgår alkohol og tobak, er det for eksempel kun omkring halvdelen, der går efter svanemærkede produkter eller lufter ud dagligt.

Samtidig efterlyser mange konkrete råd til, hvordan man går uden om problematisk kemi. Derfor lancerer Miljøministeriet nu kampagnen ”Gravid? Kend kemien” med syv konkrete råd.

Graviditet er en følsom periode, hvor fosteret i moderens mave kan være ekstra sårbar over for kemiske stoffer. Derfor er det vigtigt at minimere sin udsættelse for unødige kemikalier. For eksempel kan man ved at gøre rent eller lufte ud jævnligt begrænse den mængde af kemi, man er udsat for.

- Det handler om at prøve at mindske sin udsættelse, hvor man kan, og det kan man blandt andet gøre ved at følge rådene fra kampagnen, siger Anders Juul, professor og overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion.

Her forsker han i, hvordan gravides udsættelse for hormonforstyrrende stoffer påvirker fosteret.

- Forskning viser, at kemikalier binder sig til støvet i hjemmet, så det er vigtigt, at der kommer fokus på at lufte ud og gøre jævnligt rent, og det skal understreges, at der er mange andre kilder til kemikalier i hverdagen, som vi som borgere ikke kan gøre så meget ved, forklarer han.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden