Danmark

Her er de nye tricks til iPhone og iPad

Apple er klar med niende udgave af iOS-styresystemet til iPhone, iPad og iPod Touch

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

På overfladen er der ikke de store ændringer - men rundt om i hjørnerne gemmer iOS9 på store gevinster.

DANMARK:Måske overvejer du stadig, om du overhovedet skal opdatere? Det er før set, at nye iOS-udgaver har gjort ældre apparater endnu sløvere end før. Vi har opdateret en næsten fem år gammel iPad 3 uden problemer, mens der meldes om blandede erfaringer med iPad 2 og iPhone 4s. Det er en god ide at tage backup til iTunes eller iCloud, før du opgraderer. Skulle du få problemer undervejs, er der hjælp at hente på nettet - f.eks. fra: www.kortlink.dk/hdm4.

Det nye iOS9 system virker med iPhone 4s, iPad 2, iPad Mini, iPod Touch 5G - og nyere. Nogle finesser fungerer kun på nyere modeller, men selv de ældste apparater nyder godt af basale gevinster som længere batteritid. Der findes særtilfælde (f.eks. meldes om problemer med betalings-løsningen iZettle), men generelt anbefaler vi alle at opgradere til iOS9.

1. Sådan opdaterer du

Sæt apparatet i en stikkontakt, så du ikke løber tør for strøm undervejs. Tjek også at der er forbindelse til dit trådløse netværk, så du ikke betaler for datatrafikken. Når det er på plads, skal du bare vælge: Indstillinger - Generelt - Softwareopdatering og følge instrukserne på skærmen. Undervejs skal du oplyse koden til dit Apple-ID og tage stilling til, om du vil dele brugerdata med Apple (vælg ”send ikke”, hvis du er i tvivl).

2. Længe leve batteriet

Flere nyheder i iOS9 sigter på at forbedre batteriets levetid, som længe har været et svagt punkt i iPhone. For eksempel lyser skærmen ikke længere op, når mobilen ligger med skærmen nedad. Hvis batteriniveauet når under 20 procent, får du tilbuddet om at aktivere den nye energibesparende funktion, som slukker visuelle effekter og afbryder hentning af emails og opdateringer i baggrunden. Hvis du ved, det bliver en lang dag, kan du aktivere denne funktion manuelt fra: Indstillinger - Batteri.

3. Bedre styr på billederne

Den indbyggede foto-app (ikonet med den kulørte blomst) har flere nye finesser, som er nemme at overse. For eksempel er det blevet meget lettere at markere flere billeder fra oversigten. Klik øverst til højre på Vælg - og stryg blot fingeren over de fotos, du ønsker at vælge eller fravælge.

Når du åbner et enkelt foto, kan du bladre frem og tilbage i samlingen ved at stryge fingeren over de små billeder nederst på skærmen. Stryg nedad på det åbne billede for at vende tilbage til oversigten.

Billeder taget med frontkameraet samles nu under ”Selfies”, ligesom skærmbilleder (som tages ved at holde den runde knap og afbryderknappen nede) også har fået deres eget album.

4. Dit nye bakgear

En ting, mange Android-brugere savner på iPhone og iPad, er tilbage-knappen. Nu er den her - på en måde. Hvis du følger en henvisning eller en meddelelse, som bringer dig ind i en ny app, vil du nemlig se en ”Tilbage til” knap øverst til venstre. Med et tryk her springer du tilbage til den app, du netop forlod.

Du kan stadig skifte mellem apps ved at dobbeltklikke på den runde knap, men visningen, når du stryger vandret, er ændret, så den fylder hele skærmen.

5. Fyr op under Siri

Tale-assistenten Siri har lært nye tricks i iOS9, men ”hun” er stadig slået fra som standard. Første skridt er derfor at gå til: Indstillinger - Generelt - Siri og aktivere den øverste knap. Normalt startes Siri ved at holde den runde knap nede, men hvis du aktiverer ”Tillad Hej Siri”, kan du også vække hende med ordene ”Hej Siri”. På de fleste apparater virker dette dog kun under opladning. Nederst i menuen kan du indstille sprog, lydløs tilstand (Stemmefeedback) og udpege dig selv på kontaktlisten (Min info). Hvis du troede, Siri var et pjattet party-trick, skal du bare stille hende spørgsmålet: ”Hvad kan du?”. Du vil blive positivt overrasket.

6. Din personlige sekretær

Generelt er Siri blevet bedre til at forudsige dine behov. Det mærker man i søgefunktionen, som åbnes ved at sætte fingeren midt på skrivebordet og trække nedad. Eller som noget nyt: ved at stryge til højre fra hjemmeskærmen. Her viser Siri forslag til de apps, personer og steder, hun lige nu mener, du kan have brug for. Det kunne være en app, du ofte bruger på netop dette tidspunkt - eller en kontaktperson, du har en aftale med i kalenderen. Tjek at denne finesse er aktiveret under: Indstillinger - Generelt - Spotlight-søgning - Siri-forslag.

Som det længe har været standard på Android, kan iOS nu også give besked, når du skal tage afsted for at nå frem til en aftale. Det kræver selvfølgelig, at du har skrevet adressen ind i kalenderen. Når du kobler hovedtelefonerne til, får du automatisk afspilningsknapper på låseskærmen - og endda forslag til, hvad du skal høre. Det samme gælder, når du kobler telefonen til Bluetooth i bilen. Din digitale hjælper bliver mere hjælpsom, efterhånden som den lærer dine vaner at kende.

7. I vilden sky

Der er mange fordele ved at gemme sine ting i ”skyen” - altså på internettet. Man behøver ikke bekymre sig om sikkerhedskopiering, og så længe man har en netforbindelse, har man adgang til filerne fra enhver computer, mobiltelefon og andre apparater. Apples bud på sådan en løsning hedder iCloud Drive, og med iOS9 får man nemmere adgang til at vise, hente og dele de lagrede filer. Du skal dog selv aktivere adgangen under: Indstillinger - iCloud - iCloud Drive - Vis på hjemmeskærm.

8. Nye notater

Mange af de indbyggede apps er forbedret i iOS9, men de største forandringer findes nok i appen Noter. Det simple tekstprogram er udbygget med formatering, lister, tegninger, henvisninger, kort og meget mere. Hvis du leger lidt med mulighederne, finder du nok en masse nye anvendelser - fra indkøbslister til hurtige skitser.

9. De små ting

Flere nyheder i iOS9 giver små men vigtige gevinster i det daglige. For eksempel er det nu slut med at søge gennem indstillings-menuen efter det ønskede punkt. Sæt blot fingeren midt på skærmen, hiv nedad - og brug det nye søgefelt i toppen til at finde den indstilling, du søger.

Det er også blevet nemmere at se den komplette udgave af en hjemmeside frem for den amputerede mobil-version. I Safari skal du blot trykke nederst på pil-op-af-kasse symbolet, hive til venstre og vælge ”Anmod om det fulde websted”. Kniber det med at koble på det trådløse netværk overalt i hjemmet? Under: Indstillinger - Mobildata kan du nu vælge ””Hjælp til wi-fi” for at aktivere mobildata, når det lokale net begynder at falde ud.

Sikkerheden tilgodeses med muligheden for at vælge en adgangskode med seks cifre i stedet for fire. Dette giver en million mulige kombinationer mod tidligere 10.000.

10. Specielt til iPad

En del af nyhederne i iOS9 virker kun på iPad. Prøv for eksempel at stryge fingeren ind fra højre skærmkant. På den måde kan du åbne en ekstra app i højre del af skærmen. Stryg ned oppefra (til højre) for at skifte til en ny app.

Skærmtastaturet på iPad har fået nye genveje i toppen til redigering og formatering af tekst. De vises lige over tasterne. Hvad færre nok har opdaget er, at man kan plante to fingre på tastaturet - og hive i alle retninger for at flytte markøren rundt i teksten. På den måde forvandles tastaturet til en stor pegeplade.

Ny er også muligheden for at se video i et vindue på skærmen, mens man bruger andre apps. Det virker indtil videre kun med udvalgte apps - f.eks. ”Videoer”, hvor funktionen aktiveres med et tryk på ikonet nederst til højre.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst