Her er de tidlige tegn på, at du har diabetes

Er du meget tørstig? Så kan der være noget galt

Kristine Dam Johansen, /ritzau/FOKUS
Hvis du ofte er meget tørstig, kan det være et tegn på diabetes. Foto: Grete Dahl
1. november 2016 14:37

INDLAND: Er du en mand med et stillesiddende arbejde og en bred talje, som sjældent dyrker motion? Og har du tilmed en forælder med diabetes?

Så er du i høj risiko for at få type 2-diabetes. Diabetes kan være livstruende og føre til blindhed, nyresvigt og amputationer, hvis det ikke bliver opdaget, og det er ikke kun mænd og børn af diabetikere, der kan være ramt af sygdommen.

Ifølge Diabetesforeningen går op mod 150.000 danskere rundt med diabetes uden at vide det.

Hvis du er i tvivl, om du er ramt, er der tidlige tegn på diabetes, som du kan holde øje med. Tørst er et almindeligt symptom, fortæller Filip Krag Knop, professor i diabetes på Gentofte Hospital.

Meget tørstig

- I starten kan man ikke mærke, at man har forhøjet blodsukker. Men nogle patienter oplever at blive meget tørstige og har hyppige vandladninger, fordi de drikker meget vand, siger han.

Hvis du føler dig meget træt og irriteret, kan det også være et tegn på diabetes.

Personer, som ikke er diagnosticeret med type 2 diabetes, har også høj risiko for infektioner i hud, slimhinder, sår og luftveje.

Men Filip Krag Knop møder også "overraskende mange" patienter, som allerede har fået følgesygdomme som nedsat nyrefunktion, nedsat syn og nedsat følesans i fødderne, før de får stillet diagnosen diabetes.

Symptomer på diabetes

Skummende urin

Nedsat nyrefunktion mærker man ikke nødvendigvis, men det kan komme til udtryk ved, at urinen skummer, når man tisser.

Men du kan også gå rundt med diabetes uden at have nogle symptomer overhovedet.

Derfor er det vigtigt at finde ud af, om du er i højrisikogruppen for at udvikle diabetes, siger Torsten Lauritzen, professor på Aarhus Universitet og faglig chefrådgiver i Diabetesforeningen.

- Hvis vi finder danskere i højrisikogruppen, før de får symptomer, kan vi reducere deres risiko for, at de udvikler senfølgesygdomme som blodpropper i hjertet eller hjernen eller dør for tidligt, siger han.

På Diabetesforeningens hjemmeside kan du teste, om du er i høj risiko for at have diabetes.

Arvelig sygdom

Det er især dit køn, taljemål og din alder, samt BMI og kost- og motionsvaner, der kan være afgørende for, hvor disponibel du er.

Diabetes er en arvelig sygdom, så dine gener spiller også ind. Hvis din mor eller far har type 2 diabetes, er der 40 procent større risiko for, at du selv udvikler sygdommen. Hvis begge forældre har sygdommen, er risikoen 80 procent.

Kvinder, der har haft diabetes, mens de var gravide, kan også have forhøjet risiko.

- Diabetes under graviditet forsvinder, når barnet bliver født. Men der er op til 40 procent sandsynlighed for, at kvinden får diabetes igen i løbet af 10 år, siger Torsten Lauritzen.

Som noget nyt har forskere i England påvist, at etnicitet også spiller ind. Derfor bliver Diabetesforeningens test snart udvidet med spørgsmål om etnicitet.

- Personer, som har en anden etnisk baggrund end europæisk, har en større risiko for at udvikle diabetes, siger Torsten Lauritzen.

Hvis du er i højrisikogruppen, kan det være en god idé at kontakte din læge og få målt dit blodsukker jævnligt.

/ritzau/FOKUS

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...