Leder

Her er højt til loftet

Kan man bare tillade sig at skrive og sige hvad som helst om hvem som helst - uanset tidspunkt og situation?

Naturligvis ikke.

På den ene side har vi, hvad mange betragter som en af kronjuvelerne i Danmarks Riges Grundlov, nemlig §77: ”Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres”.

På den anden side bliver ytringsfriheden lynhurtigt forsøgt inddæmmet fra alle sider - ikke bare af straffelovens bestemmelser om, at éns ytringer naturligvis ikke må rumme injurier eller være krænkende, men også af noget så banalt som ganske almindelig (med)menneskelighed.

Tanken om 100 procent ytringsfrihed uden nogen som helst form for filter og overordnede hensyn er og bliver en illusion.

Prøv ved næste venne- eller familiesammenkomst (når vi en dag bliver sluppet ud og må være sammen igen i større flokke) at sige lige nøjagtigt, hvad der falder dig ind - og se, om det ikke kan ende med at få ganske alvorlige konsekvenser.

På samme måde har talrige af landets mange, mange debattører på de sociale netværk oplevet at rende ind i problemer - og har ofte på den hårde måde måttet sande, at man aldrig skal kritisere andre i vendinger, som man ikke er parat til at udtrykke på samme måde ansigt til ansigt.

På det seneste er en rapport fra Ytringsfrihedskommissionen nået frem til, at netop ytringsfrihed er vigtig for danskerne. Ikke helt så vigtigt som tillid og lighed for loven - men lidt vigtigere end både velfærdssamfundet, kønsligestilling, det danske sprog, frisind, foreningsliv og frivillighed og hygge og markant vigtigere end den kristne kulturarv.

Ironisk nok har netop ytringsfriheden - igen - været til debat, fordi den sociale platform Instagram uden forklaring har slettet en satiretegning, der viser to fårehyrder - et tydeligvis (og meget kluntet) redigeret fotografi med hovederne af statsminister Mette Frederiksen og hendes personlige rådgiver Martin Rossen anbragt foran en flok får.

”Kæft, de er dumme, hva’, Mette?”, siger Rossen-figuren, mens et par af fårene bræger ”Tak Mæætte”, ”Samfundssind” og ”Tak fordi I passer på os”.

Grovkornet satire? Jo, men den slags er der nu engang tradition for i Danmark. Også at det hellere end gerne går hårdest ud over de højest placerede.

Humor - og ikke mindst satire - vil altid være en smagssag, og nogles kække bemærkninger kan andre nemt opfatte som en tåbelig og utidig plathed.

Demokratiet viser sit værd ved, at der altid er højt til loftet (selv om man kan risikere at ramle hovedet imod det). Også til at diskutere satire - og til at diskutere, hvorfor et ansigtsløst/anonymt socialt medie pludselig sletter opslag uden nærmere begrundelser.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden