København

Her er knasterne i ny trekløverregering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er klar til at danne en ny regering med LA og K. Hvis de bliver enige.

Anders Samuelsen, formand for Liberal Allianc, forlader 6 Marienborg efter samtale med statsminister Lars Løkke Rasmussen om regeringssamarbejde. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Anders Samuelsen, formand for Liberal Allianc, forlader 6 Marienborg efter samtale med statsminister Lars Løkke Rasmussen om regeringssamarbejde. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

KØBENHAVN:Forud for forhandlingerne om en ny trekløverregering har der været sonderinger for at sikre, at der er en fælles forståelse for et nyt regeringsgrundlag.

Håbet er, at en ny regering kan være på plads indenfor en uge. Men der er stadig knaster, der skiller.

Blive klogere her:

* Skat

Anders Samuelsen ventes at være klar til at droppe sit ultimative krav om topskattelettelser hele vejen op.

Men Løkkes forslag fra udkastet til 2025-planen om at sænke topskatten med fem procent op til en million kroner kan blive svær at gennemføre med DF som støtteparti.

De Konservative ventes at have en række krav for at sikre tryghed på boligskatten.

* Miljø

De Konservative endte de facto med at vælte daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i starten af året, hvorfor der skal klinkes nogle skår.

Liberal Alliance kom i vælten, da partiets klimaordfører sagde, at der ikke var belæg for at sige, at klimaforandringerne var menneskeskabte. Det måtte formanden præcisere til, at de hovedsageligt er menneskeskabte.

På den anden side står De Konservative, som forsøger at markere sig som det grønne parti i blå blok.

K-formanden kom med et grønt ultimatum om lavere udledning af kvælstof i de kommende år i kølvandet på sagen om landbrugspakken, hvor striden gik på netop udledningen.

* Forsvar

Forsvarsforliget blev i sommer uden De Konservative, hvilket er historisk, da området er hjerteblod for partiet.

Det vil være "naturligt", hvis de Konservative træder ind i forsvarsforliget, når der dannes ny regering, mener K-formanden.

* Den offentlige sektor

Venstre og De Konservative gik til valg på nulvækst i den offentlige sektor, mens Liberal Alliance over syv år vil skære cirka ti procent af.

Det kan dog vise sig at blive svært at få indført, da det sidste parti i blå blok, DF, gik til valg på en vækst på 0,8 procent i det offentlige forbrug.

* Offentlighedsloven

De Konservative har forlangt en række ændringer af offentlighedsloven, der begrænsede journalisters mulighed for at få aktindsigt, da den blev indført.

Liberal Alliance stemte imod loven i 2013.

Til januar ventes Ombudsmanden at igangsætte en evaluering af loven, hvorefter man skal debattere mulige ændringer i Folketinget.

* Retsforbeholdet

Liberal Alliance anbefalede ligesom DF et nej til en afskaffelse af retsforbeholdet ved folkeafstemningen 3. december sidste år, mens Venstre og De Konservative var for.

* Danmarks Radio

Blå blok vil gerne barbere Danmarks Radio ned, men der er uenighed om hvor meget. Venstre og Liberal Alliance er klar til at gå længst, mens De Konservative har nedtonet ambitionerne.

Kilder: Ritzau, Berlingske.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.