Her får det brugte helt nyt liv

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Nanna Hansen er butiksleder, og hun har det overordnede ansvar. Men opgaverne i de enkelte afdelinger er delt op og vgaretages af selvstyrende mindre gruppe. Og den model er med til at sikre et godt arbejdsmiljø. foto: Hans Ravn

Hver eneste dag, hver eneste uge arbejder 35 mænd og kvinder i en god sags tjeneste i Danmission Genbrug i Hjørring.

De henter, sorterer og præsenterer brugte ting og sager samt tøj, bøger og møbler - og sælger det videre. De gør det ulønnet - og overskuddet går til socialt arbejde både i og udenfor landets grænser.

Og det bliver til mere end en klatskilling hen over året. Således er omsætningen i omegnen af en mio. kroner, og når huslejer og andre faste udgifter er betalt, kan genbrugsbutikken i Hjørring sende godt en halv mio. kroner videre til humanitære formål.

Olaf Nedergaard har en fortid som lærer, og hver fredag formiddag er han på arbejde i butikken, hvor han sammen med Birgit Thomsen og Bent Nedergaard er ansvarlig for husets bogcafé.

- Vi har virkelig satset på boghjørnet her, siger Olaf med et nik rundt til reolerne, hvor bøgerne står ryg ved ryg - sorteret i alfabetisk rækkefølge og inddelt i emner. Og reolerne er velassorterede med såvel faglitteratur som skønlitteratur og en del kogebøger.

- Vi modtager ufattelig mange bøger. Og vores arbejde består i at sortere bøgerne, for ikke alle kan sælges.

Men dem der ikke kan sælges sender de videre til genbrug.

- Så der er ikke noget der går til spilde.

Olaf Nedergaard konstaterer, at kogebøger er rigtig populære lige nu.

- For et par måneder siden fik vi 200 kogebøger ind i én indlevering. Dyre og flotte kogebøger. Og de blev alle solgt. Vi havde to udstillingshylder i butikken, så de fik en fremtrædende plads. Det giver altid et godt indtryk at det præsenteres flot. Der var plads til 15-20 bøger på en gang. Efter en uge var de solgt, og så kom der nye op - de blev også solgt. Det var fantastisk.

Og bogteamet sætter i øvrigt en ære i at udskifte bøger på hylden hver eneste uge, så kunderne altid kan føre nye fund.

Prisen på bøgerne afhænger af bogens stand.

- Har vi pæne bøger, der ikke er misligholdt, skal de koste mere end to kroner. Og det viser sig også, at vi sagtens kan sælge bøgerne til ti kroner. Vi har meget stor omsætning.

Olaf Nedergaard husker især en indlevering for et års tid siden.

- Vi fik en hel kasse latinske og græske bøger med Cicero og Platon, og hvad de nu hedder alle sammen. Man ved ikke hvad vi skal stille op - det var så spændende. Men det kunne ikke sælges her. Vi tog det derfor med til et antikvariat i Aalborg, og han købte hele kassen.

- Det var ikke de helt store værdier, men nok en tur værd til Aalborg - og det er rart at vide, at bøgerne lever videre. Det kan jeg ikke lade være med at tænke på.

Bent har interesse i historie - især fra 1. Verdenskrig. Og han har solgt meget litteratur om emnet - ifølge Olaf fordi han også er god til at præsentere det.

- Han har egne udstillingshylder og sælger simpelthen så meget, fortæller Olaf med respekt.

Han tilføjer, at han har lært nyt af Bent, der er tidligere købmand.

- Arbejdet her er også et fællesskab, og det er ikke uden betydning. Når man bliver lidt ældre har man ikke længere sit professionelle arbejdsfællesskab, men så kan man her møde folk, man kan arbejde sammen med. Og vi lærer af hinanden stadigvæk.

- Vi er fortrinsvis folk på efterløn og pension, og hver enkelt er typisk 3,5 timer om ugen. Vi er meget forskellige, men fælles for os er, at vi hver især yder vores bedste.

Bogafdelingen er bare én af flere afdelinger i butikken på Farøvej. Nanna Hansen, der har en fortid som pædagog, er butiksleder, og hun glæder sig over stor selvstændighed i de enkelte grupper.

Nogle frivillige står for møblerne andre for tøj, børnetøj og legetøj samt isenkram.

De selvstyrende grupper er med til at sikre godt arbejdsmiljø i huset,

- Vi har meget stærk indflydelse hver især, fordi opgaverne er uddelegeret.

Nanna Hansen understreger, at der også skal være plads til, at nogle frivillige laver mere end andre.

- Nogle har skavanker, så de for eksempel ikke kan kravle op og vaske vinduer, siger Nanna.

- Det skal der være plads til. Ellers er de hurtigt væk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.