Her får du mere ferie for sparekronerne

Rusland topper listen over lande, hvor danskernes købekraft er vokset mest på et år. Men også Norge, Australien og Tyrkiet ligger højt.

1. september 2015 15:23

Drømmen om ægte russisk kaviar, snehvide norske løjper eller vilde pingviner i New Zealand er på et år blevet lettere at realisere for en dansk turist.

Friske beregninger foretaget af Spar Nord for Ritzau Fokus viser, at den russiske rubel er på en suveræn førsteplads fulgt af den norske krone og den australske dollar, når det kommer til svækkelse i forhold til den danske krone.

Rublen er på et enkelt år blevet knap 20 procent mindre værd i forhold til den danske krone, når der er taget højde for generelle prisstigninger.

- Hvis du rejser til Rusland vil du opleve, at du får langt, langt flere rubler for dine danske kroner i dag i forhold til sidste år. Til gengæld er prisstigningerne meget højere end i Danmark. Men sammenlagt vil man som dansker helt sikkert kunne mærke en større købekraft, siger cheføkonom Jens Nyholm.

For de mange danskere, der ser frem til at boltre sig på de norske skibakker, er købekraften også steget - med knap 12 procent. Norge er ligesom Rusland stærkt afhængig af udsving i råvarepriserne. Og derfor kan det svinge både den ene og den anden vej frem til skisæsonen på den anden side af nytår.

- Selvom Norge normalt opfattes som et dyrt land, vil det være til at mærke, når man køber en pizza eller en fadøl, at det trods alt ikke er så dyrt som sidste år. Men en valuta som den norske krone kan svinge meget på grund af prisen på olie. Alene de seneste fire dage er prisen på en tønde olie steget med næsten 25 procent. Det er meget uforudsigeligt, siger Jens Nyholm.

New Zealands smukke natur er på grund af afstanden fra Danmark et mindre dansk turistpublikum forundt at opleve. Men har man som dansker valgt at tage på rundrejse i landet, er tidspunktet gunstigt netop nu. Den newzealandske dollar, der følger den australske, er blevet 10,5 procent mindre værd i forhold til den danske krone.

- New Zealand mærker opbremsningen af den kinesiske økonomi inddirekte gennem Australien, der er en af verdens største råvare-eksportører til Kina. Når det går nedad i Australien går det også nedad i New Zealand. Samtidig er New Zealand som stor producent af landbrugsvarer ramt af store prisfald, fortæller Jens Nyholm.

Til gengæld ligger den amerikanske dollar helt i bund på listen over Spar Nords udvalgte valutaer. Her er det blevet markant dyrere at være dansk turist inden for det seneste år. Dollaren er blevet 21,2 procent mere værd i forhold til den danske krone. Og det billede vil ikke ændre sig lige foreløbig, vurderer Jens Nyholm.

- Man må også forvente at få færre dollars for sine danske kroner inden for det næste års tid. Måske bliver det endda dårligere før næste sommer. Det skyldes, at amerikanerne kommer til at forhøje renten inden for de næste kvartaler, hvilket styrker dollaren, mens EU vil stimulere økonomien med nytrykning af penge, hvilket svækker euroen, siger han.

Fakta: Valutaudsving i forhold til den danske krone - korrigeret for inflation

Rusland -19,9 procent

Norge -11,7 procent

New Zealand -10,5 procent

Australien -9,4 procent

Tyrkiet -6,7 procent

Mexico -5,7 procent

Sverige -4,2 procent

Cypern -3,8 procent

Canada -3,2 procent

Grækenland -3,1 procent

Kilde: Spar Nord

Fakta:

/ritzau/FOKUS

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...