Her kan forsvaret spare milliarder

Forsvaret kan uden store omlægninger eller kasernelukninger spare 2,7 milliarder kroner om året, viser analyse

Her kan forsvaret spare milliarder

S-R-SF-regeringen vil finde forsvarsbesparelser på tre milliarder kroner og har i sit regeringsgrundlag lagt op til en ændret struktur i forsvarets top samt en reform af forsvarets personalestruktur.

En analyse fra Forsvarsministeriet, Finansministeriet og konsulentfirmaet McKinsey, som partierne bag forsvarsforliget præsenteres for næste torsdag, peger på flere områder, hvor forsvaret kan spare penge uden de store strukturelle ændringer:

* Klassiske effektiviseringer

* Bedre indkøbspolitik

* Salg af ubenyttet materiel

* Kraftige reduktioner af officerskorpset

* Udbetaling af SU i stedet for løn under officersuddannelsen

Besparelserne skal godkendes af partierne bag forsvarsforliget for 2010-2014, dvs. Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliance. Kun Enhedslisten står udenfor.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) satser på, at man kan lave en tilføjelse til forsvarsforliget, hvor partierne bliver enige om, hvor der kan spares.

Venstre har dog endnu ikke accepteret, at der skal spares tre milliarder i stedet for de to milliarder kroner, som den forhenværende VK-regering i sin tid lagde op til.

Forhandlingerne om forsvarsbesparelserne ventes indledt i august, og først i november forventer forsvarsministeren at få aftalen i hus.

/ritzau/