Her snakker jeg kun dansk

Daniel Shencoru er i praktik på First Hotel

24-årige Daniel Shencoru fra Eritrea kom for halvandet år siden til Danmark som flygtning. I øjeblikket er han sprogpraktikant hos First Hotel Aalborg, hvor han lærer at tale dansk. Aalborg Kommune har brug for, at flere virksomheder, ligesom First Hotel Aalborg, tager sprogpraktikanter til sig, for det har en afgørende betydning for, at flygtningene lærer dansk.
1. april 2017 14:11

I restaurantkøkkenet på First Hotel Aalborg buldrer en industriopvaskemaskine i hjørnet. Det er her, blandt hvide klinker fra gulv til loft og gule opvaskebakker, at 24-årige Daniel Shencoru lærer at tale dansk.

- Pålæg. Pålæg til i morgen, ikke? siger morgenmadskok Henriette Bay til Daniel Shencoru og lægger en kærlig hånd hans skulder.

- Ja, svarer han og går straks i gang med at lægge salatblade på serveringsfade til morgendagens buffet.

Daniel Shencoru er flygtning fra Eritrea. Han har boet i Danmark i halvandet år, og i de sidste fire måneder har han været i sprogpraktik på First Hotel Aalborg. Han er en af de 740 flygtninge i Aalborg Kommune, der er tilknyttet jobcenteret.

Aalborg Kommune har brug for, at flere virksomheder, ligesom First Hotel Aalborg, tager praktikanter til sig. For når flygtninge skal lære dansk, har det en afgørende betydning at være i sprogpraktik, fortæller Lars Zøylner, faglig leder på Jobcenter Integration i Aalborg Kommune.

- Vi har i høj grad brug for, at virksomheder åbner op for sprogpraktikanter, siger Lars Zøylner.

Formålet med sprogpraktik er først og fremmest, at flygtningene skal blive bedre til at tale dansk, fortæller Lars Zøylner. Hos virksomhederne går sprogpraktikanterne derfor sammen med en dansktalende ansat, og sprogpraktikken skal således supplere den danskundervisning, som flygtningene modtager på sprogskole 2,5 dage om ugen.

- Vi vil gerne have en balance mellem det teoretiske, de lærer på skolebænken og det praktiske dansk, siger Lars Zøylner.

- Kalkun, gentager Daniel Shencoru efter morgenmadskok Henriette Bay, da hun har bedt ham om at lægge kalkunpålægget på et serveringsfad.

Hun fortæller, hvordan han først skal lægge et fladt lag af pålæg på fadet og derefter lægge et nyt lag ovenpå - denne gang med pålægsstykkerne foldet.

Henriette Bay taler i højt tempo og uden at overdrive sin udtalelse. Men Daniel Shencoru forstår hende.

Selv om han ikke selv siger meget, nikker han og siger "okay" og går straks i gang med at lægge pålægget på fadene.

- Det er super fint, siger Henriette Bay.

På First Hotel Aalborg har de kontinuerligt fire-fem sprogpraktikanter ansat.

To dage om ugen arbejder de på hotellet med eksempelvis rengøring af værelser eller hjælper til i køkkenet.

- Vi synes, at det er vores ansvar at interessere os for andre mennesker, og vi vil gerne gøre en forskel. Vi ved, at integration går bedst, når flygtninge er ude blandt danskere, og vi har ressourcerne til det, siger Morten Christiansen, der er direktør for First Hotel Aalborg.

For Daniel Shencoru har det betydet meget at være blandt dansktalende.

- På sprogskole er der mange fra Eritrea. Vi snakker tigrinsk. Her snakker jeg kun dansk, siger Daniel Shencoru på et næsten formfuldendt dansk.

Der mangler et ord hist og pist, men han kan formulere sig forståeligt og kan også forstå mange ting. Det er de mange smil og grin mellem Daniel Shencoru og køkkenets medarbejdere et bevis på.

Som sprogpraktikant på hotellet vasker Daniel Shencoru op, rydder af i morgenmadsrestauranten og er med til at forberede morgenmaden.

Han er hurtig til at skylle det beskidte service af, køre det gennem opvaskemaskinen og sætte det på rette plads igen. For det skal gå stærkt i køkkenet, når morgenmaden serveres for hotellets gæster. Derfor er det også mest korte beskeder, der bliver givet til Daniel Shencoru. Men når roen sænker sig efter morgenmadsbuffetens åbningstid, er der plads til at få en god snak.

Hver dag går Daniel Shencoru sammen med Tina Munk Pedersen, der er leder af morgenmadsrestauranten.

Hun fortæller, at han kun kunne tale lidt dansk, da han begyndte på hotellet.

Derfor startede de med helt basale ord som gaffel, ske og leverpostej.

- Men nu har Daniel været her i en længere periode, så nu kan vi snakke privat. Han kan fortælle om sin datter, og jeg kan fortælle om noget, jeg oplever. Og jeg kan også bede ham om at gøre en ting, uden at jeg skal gå med, siger Tina Munk Pedersen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...