Hidtil bedste år for dansk vin

Blomstringen er overstået under ideelle betingelser

Hans Jør­gen Mad­sen har om­kring 5000 vin­stok­ke på Glenholm i Vest­him­mer­land. Det gi­ver vin nok til, at der også kan sæl­ges af pro­duk­tio­nen. 
Foto: Per Kolind

Hans Jør­gen Mad­sen har om­kring 5000 vin­stok­ke på Glenholm i Vest­him­mer­land. Det gi­ver vin nok til, at der også kan sæl­ges af pro­duk­tio­nen. Foto: Per Kolind

Den solrige danske sommer er lige det, de danske vinproducenter har brug for. Grunden for en rigtig god vinhøst er lagt. Formanden for Foreningen af Danske Vinavlere, Jens Michael Gundersen, understreger, at grundlaget for en god vinhøst lægges i juni og juli. - Det har været lunt, og det giver en god frugtsætning, som udvikler sig hurtigt. Vi regner ikke med noget, før høsten er i hus til efteråret, men det tegner rigtig godt, siger Jens Michael Gundersen. I modsætning til landmænd med kornafgrøder klager vinavlerne ikke over tørken. Tværtimod. - I det danske klima mangler druerne ikke vand, forklarer Jens Michael Gundersen. I 2000 blev Danmark godkendt af EU som vinproducerende land, og i øjeblikket er der 1100 danske vinavlere, og der kommer hele tiden nye til. Det er primært rødvin, der bliver dyrket, og vinavlerne har fundet frem til druer, der egner sig godt til danske forhold. Omkring 30 vinavlere har valgt at lade sig registrere som professionelle avlere og er derfor godkendt til at sælge vin. Omsætningen er på omkring 4,5 millioner kroner årligt, og vinavlerne er med deres nicheproduktion så veletableret, at de er blevet medlem af landbrugets paraplyorganisation, Landbrugsraadet. Den sydlige del af Danmark er - ifølge vinavlerne - den danske guldkyst for produktion af vin. De egne, hvor klimaet er godt til frugtavl, er det også velegnet til vinproduktion. Vinavlernes formand har derfor netop etableret en vingård på øen Fejø i Smålandsfarvandet, hvor 1500 vinplanter i denne uge sættes i jorden i samarbejde med tyske vinbønder. - Fejø er fremragende til frugtavl og er formentlig et af de bedste steder at dyrke vin på i Danmark, siger Jens Michael Gundersen, der ser Sydsjælland, Møn, Lolland-Falster og småøerne som et lovende dansk vindistrikt. Inden satsningen har han gennem tre år registreret klimadata og lavet forsøg med vinavl på Fejø, og resultaterne har været så lovende, at han nu etablerer sig på øen. Der går typisk fem år fra vinstokkene er plantet, til de begynder at give afkast. Blandt de avlere, der godtkendt til at sælge vin, er Hans Jørgen Madsen, Glenholm ved Løgstør. Mængderne er ikke store, men efter nogle års erfaring begynder der at være så meget gang i produktionen, at der også kan blive flasker til salg. - Resultatet af året kender vi jo først, når vinen er i hus, siger han. men i øjeblikket ser alt perfekt ud. Jeg har aldrig oplevet en sommer, hvor blomstringen er sker under så gode betingelser. Alt er perfekt, og udviklingen af druerne lover godt. Hvis året forsætter på samme måde regner Hans Jørgen Madsen med, at der kan fremstilles op mod 5000 flasker vin på Glenholm. I det store danske forbrug er det ingenting, men set i lyset af en begyndende kommerciel vinfremstilling her i landet er det en god stor portion.