Historien om den lutspillende gris

Ved Vrå får man en speciel velkomst

Den lutspillende gris.Arkivfoto <i>Arkivfoto.</i>

Den lutspillende gris.Arkivfoto Arkivfoto.

VRÅ:Flere har bemærket, at den lutspillende gris ved indfaldsvejene til Vrå, og i det nye kirkeblad har sognepræst Ole Holm fortalt historien om den lutspillende gris.

- Sagen er, at den lutspillende gris findes på et 500 år gammelt kalkmaleri i Vrå Kirke. På kirkens nordvæg skildres på otte runde billeder Jesu lidelseshistorie. Imellem billederne er der så malet dette billede af en gris, der står på bagbenene og spiller lut. Det besynderlige motiv har været tolket på flere måder. En temmelig speciel teori er, at grisen simpelthen er en middelalderlig graffiti, som en malersvend har lavet for sjov i sin frokostpause og derefter kalket over igen, inden mester, præst og menighed fik den at se.

Men der er nu næppe tvivl om, at grisen er blevet malet for at kunne ses. Så en mere sandsynlig tolkning lyder, at grisen er en repræsentant for Djævelen - og dens lutspilleri er et ekstra naturstridigt og derfor urent træk. På den måde bliver Vorherres lidelseshistorie akkompagneret af Djævelens groteske og perverterede symbol.

Endelig kan det måske også tænkes, at grisen slet ikke i den forstand symboliserer noget.

- Den er, hvad den er: en gris, der spiller på lut. Det er et absurd motiv, og netop i kraft af sin absurditet er det med til at give betydning til de øvrige kalkmalerier. Ved at sætte den slags absurde motiver ind i det kristne billedunivers skabes der en spænding mellem motiverne. Det ordnede og sande og meningsfyldte i det kristne univers bliver fremhævet, og samtidig vises det, hvordan alting uden for det kristne univers dybest set er absurd og meningsløst, lyder det Ole Holms fortælling.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Skudepisode i Aalborg: Tyder på internt opgør i det kriminelle miljø
Luk