Historien om en familie, der er fuldt integreret

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Tidligere oberst i den Afghanske hær, Sayed Olawi, nu med to jobs at passe og frivillig i GTS.Foto: Tommy Thomsen

Da Sayed Olawi og hans kone og fem små børn en dag i marts 2000 blev bragt til Haderslev banegård i Sønderjylland, troede han, at familien var på vej til England.

Men turen endte i Danmark efter flere ugers udmattende rejse fra Afghanistan op gennem Europa.

Karriere i hæren

Familien Olawi bad om asyl og kom først til Sandholmlejren - og et halvt år senere blev de sendt t til Frederikshavn.

Den nu 52-årige Sayed Olawi voksede op i Herat, der er Afghanistans næststørste provins.

- Jeg havde en god barndom, men desværre døde min far, da jeg var teenager. Det betød, at vi måtte flytte til Kabul, hvor vi heldigvis kunne bo hos en onkel.

Efter studentereksamen valgte jeg en militær karriere, og jeg endte med at blive oberst i den Afghanske hær, fortæller Sayed Olawi.

Men midt i halvfemserne overtog den fundamentalistiske islamisk politiske bevægelse Taleban magten i landet.

Tjen penge selv

Sayed og mange af hans kolleger i hæren ønskede ikke at samarbejde med de nye magthavere. Men det betød arbejdsløshed, forfølgelse og tortur.

- Vi var heldige at undslippe grusomhederne og komme til Danmark. I Frederikshavn kom vores børn i skole mens vi voksne fik danskundervisning. Et års tid efter kom jeg kom i praktik i engros firma 2have A/S, der handler med brugskunst. Dengang var firmaet nystartet, fortsætter Sayed Olawi.

Det startede på Ellinggård - og - sammen med de to ejere - var Sayed Olawi den første og eneste ansatte. I dag er 2have A/S flyttet til Støvring og har en snes ansatte.

Sayed er utrolig glad for sit job.

- Men jeg synes, det er bedst at tjene mine penge selv. Så da vi fik endnu et nyt familiemedlem, begyndte jeg at køre taxi om aftenen og i weekenderne. Og for fire år siden fik jeg min egen taxabevilling. Og nu har jeg én ansat til at køre for mig, når jeg selv passer fuldtidsjobbet i Støvring.

Hjælp til Afghanistan

Sammen med sin ni år yngre kone, Zahra, har Sayed Olawi seks børn, der alle er faldet godt til i Danmark.

- De har altid glædet sig til at komme i skole for at lære noget. Og vores tre ældste børn læser på universitetet i Aalborg og Aarhus. Ét af børnene fik en lille rolle i tv- serien Norskov. Men nu, hvor børene er på vej til at flytte hjemmefra, er Zahra begyndt at læse til SOSU assistent. Så hun kan forhåbentlig tage sig godt af mig, når jeg bliver gammel. smiler Sayed Olawi.

Danmark betyder hjemme

I sin fritid forsøger han at tage sig godt af sine landsmænd i Herat. Sammen med organisationen GTS (Genbrug Til Syd) samler han brugte skolemøbler og legetøj, som han selv sørger for kommer de rette til gode.

- Nu hvor Vesten har hjulpet dele af Afghanistan ud af det ekstremistiske jerngreb, er det blevet muligt at komme tilbage med hjælp. Og jeg glæder mig over, at i dén provins, hvor resten af min oprindelige familie bor, er over én million børn og unge er i gang med en uddannelse og over halvdelen er piger. Det var nemlig utænkeligt tidligere, siger Sayed Olawi.

Med flid og engagement er det ikke blot lykkedes familien Olawi at blive fuld integreret. De har også overskud til at hjælpe andre.

Det var heldigt for Danmark, at Zahra og Sayed Olawi ikke endte til England

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.