Danmark

Historiker: Biskopper klipper og klistrer

Biskopper tolker Bibelen kreativt for at få bøsser og lesbiske med, mener religionshistoriker.

Historiker: Biskopper klipper og klistrer

Bibelteksten er tolket kreativt i det ny homoseksuelle vielsesritual, som otte biskopper har udformet for kirkeminister Manu Sareen (R).

Det mener religionshistorikeren Mikael Rothstein fra Københavns Universitet.

- Biskoppernes brug af teksten er typisk. Religiøse mennesker har til alle tider klippet og klistret i teksterne, ignoreret passager og fremhævet andre. Kun på den måde kan de få deres religiøse kabaler til at gå op, siger han.

Vielsesritualet fra 1992 tager udgangspunkt i Skabelsesberetningen, hvori det hedder "derfor skal en mand forlade sin far og mor og binde sig til sin hustru og blive ét kød".

Biskopperne anbefaler andre Bibeltekster til homoseksuelle vielser, siger biskop Elisabeth Dons Christensen fra Ribe Stift til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mikael Rothstein påpeger, at de bibelske tekster er skrevet af mange, mange forskellige mennesker gennem mange, mange hundrede år.

- Derfor er der ingen sammenhæng eller konsekvens i noget som helst. Den religiøse brug kræver tolkning og fantasi, siger han.

Nogle kristne afviser homoseksualitet med henvisning til Det Gamle Testamentes 3. Mosebog og i Det Nye Testamente i Paulus' 1. Korintherbrev. Andre kristne henviser til Jesu kærlighedsbud i Johannesevangeliet:

"Et nyt bud giver jeg jer: I skal elske hinanden. Som jeg har elsket jer, skal også I elske hinanden. Deraf kan alle vide, at I er mine disciple: Hvis I har kærlighed til hinanden".

Mikael Rothstein mener, at mennesker producerer religion ud fra bestemte interesser og behov.

- Ønsket om at lukke bøsser og lesbiske ind i den kirkelige varme har derfor nødvendiggjort en ny kreativ tekstfortolkning og tekstbrug. Intet nyt under solen, siger Mikael Rothstein.

/ritzau/