Historisk film nu på dvd

Filminstruktøren Jørgen Vestergaards 34 minutters film om Fjerritslev er blevet digitaliseret

Livet i Fjerritslev fra 1939 til 1946 er kogt ned til en lokalhistorisk film på 34 minutter. Nu er den også udgivet som dvd. Arkivfoto: Svend Mikkelsen

Livet i Fjerritslev fra 1939 til 1946 er kogt ned til en lokalhistorisk film på 34 minutter. Nu er den også udgivet som dvd. Arkivfoto: Svend Mikkelsen

Filmen "Stationsby-fotografen", der beskriver en del af livet i Fjerritslev fra 1939 til 1946 er blevet digitaliseret og udgives på dvd med en spilletid på 34 minutter.

Filmen blev produceret i 1998 af JV Film & TV som VHS, men med støtte fra Jammerbugt Kommune er den nu ude på et med tidssvarende medie.

Det er et usædvanligt historisk tidsbillede - måske den eneste danske dokumentarfilm om stationsbyen som geografisk fænomen - som fotograf Svend Mikkelsen har lagt råmateriale til. Han kom i 1939 til Fjerritslev, hvor han sammen med sin kone etablerede en fotoforretning. Samtidig anskaffede han sig et 16 mm filmkamera, og når han ikke havde travlt i forretningen, gik han ud på gader og stræder og filmede glimt af arbejdsliv og fritidsfornøjelser i byen og på egnen. Slagteriet, mejeriet og avisen skildres som arbejdspladser. Der er optagelser fra gadelivet, håndværkere og butikker, og der er hestemarked, dyrskue og byfest. Om søndagen tager man til Svinkløv og bader, og filmen indeholder også et glimt af det nu nedbrændte Svinkløv Badehotel. Med reporterens sans for det usædvanlige på egnen følger Mikkelsen et stort byggeprojekt frem til indvielsen i 1942: Det er opførelsen af Aggersundbroen.

Fire timers optagelser

Da Svend Mikkelsen døde, efterlod han sig gode, professionelle sort/hvide filmoptagelser med en spilletid på fire timer. Hans søn og datter besluttede at skænke materialet til Fjerritslev Bibliotek, så det kunne gemmes til eftertiden. Biblioteket og en lokal arbejdsgruppe engagerede filminstruktøren Jørgen Vestergaard, der sammen med filmklipperen Tommy Hald brugte et par måneder på at gennemgå og klippe de historiske stumfilmoptagelser til en længde på 34 minutter og forsyne dem med reallyde, musik og speakerkommentar.

- Jeg har ført set gamle stumfilm fra samme periode, men de nøjes som regel med at vise de mere festlige sider af bylivet. Kongemodtagelser, børnehjælpsdage med optog, tivoli på torvet og den slags. Det helt usædvanlige ved Svend Mikkelsens optagelser er hans vågne blik for arbejdet og for hverdagslivet, som det former sig i stort og småt. Derfor bliver det en ægte og realistisk dokumentarfilm om livet i en typisk dansk stationsby i 30’erne og 40’erne, siger Jørgen Vestergaard.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.