Historisk grundlovsstrid afgøres i dag

Østre Landsret fælder fredag principiel dom i sag, hvor borgere har sagsøgt regeringen for brud på grundloven.

Historisk grundlovsstrid afgøres i dag

Fem dommere i Østre Landsret skal fredag afgøre, om det var i strid med grundloven, da Folketinget i 2008 banede vej for Danmarks tiltrædelse af Lissabontraktaten.

Lissabontraktaten, der trådte i kraft 1. december 2009, blev tvunget igennem uden en folkeafstemning, og det fik sindene i kog hos en gruppe danskere, der besluttede at sagsøge den daværende regering for brud på grundlovens paragraf 20.

- I grundloven står der, at hvis der skal ske en afgivelse af danske myndigheders beføjelser til EU eller andre internationale organisationer, så kræver det en særlig procedure, herunder en folkeafstemning, siger professor i retsvidenskab Ole Krarup.

Ole Krarup, der er tidligere EU-parlamentariker, repræsenterer sammen med advokat Karen Dyekjær de 34 sagsøgere, som blandt andet tæller kendte danskere som entertaineren Niels Hausgaard og forfatteren Hanne Reintoft.

Sagsøgerne mener, at Danmark afgav en lang række beføjelser til EU med Lissabontraktaten.

- For eksempel den udenrigspolitiske handlefrihed, hvor man indgår traktater med andre internationale organisationer, siger Ole Krarup.

Sagsøgerne rejste sagen allerede i 2008, og dermed var det i første omgang statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) forgængere Anders Fogh Rasmussen og siden hen Lars Løkke Rasmussen, begge Venstre, der blev stævnet for grundlovsbrud.

Men først i januar gav Højesteret gruppen lov til at få sagen prøvet ved domstolene.

Derfor må Helle Thorning-Schmidt nu se sig anklaget for brud på grundloven.

- Vi vil simpelthen have regeringen dømt til at indrømme, at traktatens konsekvenser er så vidtgående, at den kun kan vedtages efter en folkeafstemning, siger Ole Krarup.

Ifølge professoren er sagsøgerne klar til at hive sagen videre op til landets øverste retsinstans, Højesteret, hvis fredagens dom ikke falder ud til gruppens fordel.

/ritzau/