Hjælp dit barn til at lave mad i sommerferien

Hvis der i dagligdagen ikke er det store overskud til at tage børnene med i køkkenet, så er sommerferien en god lejlighed til at hygge over kødgryderne.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Økologisk Bladselleri Foto: Scanpix/Sisse Stroyer

Det kan være svært for forældre at give børnene plads i køkkenet, når aftensmaden skal laves. Mange børn får måske lov til at dække bord og skrælle kartofler. Men nu hvor sommerferien står for døren, er det en god lejlighed til at invitere poderne med i køkkenet.

Og hvordan bliver det så en god oplevelse for både børn og voksne? Det kan Sanne Vinther give en række gode råd til. Hun er direktør i Arla Fonden, der hvert år arrangerer madlejrskoler for 1600 børn i 6. klasse.

- Indflydelse er det helt store nøgleord, lyder det første råd fra Sanne Vinther, der anbefaler, at man starter med at købe ind sammen.

- Det er en god idé at gå ud og være nysgerrige sammen. Men lad det være op til barnet at bestemme, og spørg "hvad kunne du godt tænke dig at lave?", siger Sanne Vinther.

Og her er det vigtigt, at den voksne slipper kontrollen og accepterer, at det måske ikke bliver, lige som man selv havde tænkt sig.

- Hvis barnet helt vildt gerne vil lave boller i karry, så kører vi på det, siger hun.

Man kan også lave en fælles udfordring ved at købe en grøntsag, man aldrig har prøvet før.

- Vi er måske kørt lidt fast i de grøntsager, vi normalt bruger, så køber vi en, vi aldrig bruger - eksempelvis en kinaradise - og så finder vi i fællesskab ud af, hvad vi gør med den, foreslår Sanne Vinther.

Det er også vigtigt, at det er lysten, der driver værket for barnet. Derfor kan man bytte rollerne om, så den voksne laver de opgaver, som måske er lidt kedelige som at dække bord, skrælle kartofler og rydde op. Så kan barnet stå ved stegepanden og gryderne.

- Det vigtigste er at få lyst og nysgerrighed i gang, og det gør man ved at smage, turde og prøve. Så skal de nok lære at rydde op senere, siger Sanne Vinther.

Hun mener også, at det er vigtigt at skabe en god og positiv stemning.

- Det skal være en hyggelig stund for os alle, så hav fokus på det. Og hvis barnet så bliver træt eller ukoncentreret, så skal man bare sige, "det var fedt, du var med, jeg gør det lige færdigt", siger hun.

I ferietiden kan man også bruge tid på at komme råvarerne endnu nærmere, foreslår Lone Carlson, der er formand for foreningen Madkundskab.

- Man kan lave forskellige aktiviteter, hvor man først går ud og stifter bekendtskab med maden. Det kunne være at gå ud og sanke nogle vilde urter som ramsløg, eller fange sine egne fisk, og så tage hjem og tilberede det. Det bliver nærværende og aktuelt for børnene, lyder det fra Lone Carlson.

- Når man har stimuleret børnene i omverdenen, er det nemmere at få dem hjem i køkkenet. Og når de selv har været med til at lave det, så vil de også gerne spise det, og man undgår ofte kræsenhed, fordi de får ejerskab over maden, siger Lone Carlson.Fakta: Få barnet med i køkkenet

- Skab madhygge og god stemning.

- Giv slip på magten, og lad barnet bestemme.

- Hjælp barnet med de sure tjanser, eller tag dem selv.

- Accepter rod og kaos.

- Drop frygten, og lad barnet bruge alle køkkenredskaber.

Kilde: Sanne Vinther.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.