Hjælp på vej til trængte husejere

Nogle boligejere har svært ved at betale regningen for bedre rensning af spildevand

Kravet om kloakering i landområder har givet en del husejere økonomiske problemer.Arkivfoto

Kravet om kloakering i landområder har givet en del husejere økonomiske problemer.Arkivfoto

AALBORG:Nogle boligejere har svært ved at betale kloakregningen for forbedret rensning af deres spildevand. Regeringen lover nu, at der er hjælp på vej. Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil til efteråret være klar med nyt lovforslag.

Baggrunden er, at omkring 40.000 boligejere i landområder skal have kloakeret, så rensningen af deres spildevand bliver bedre. Men for nogle er det en meget stor byrde, der har ført til politianmeldelser og trussel om fængsel for ubetalt kloakregning.

Derfor går miljøministeren nu i gang med at arbejde på et lovforslag, der skal sikre hjælp til særligt trængte husejere, der får udstedt påbud om kloakering.

- Regeringen er meget optaget af at finde en løsning på dette problem. Vi skal have et bedre vandmiljø, men det skal ske, uden folk bliver sat i fængsel, fordi de ikke har råd at betale en kloakregning. Det er ikke nogen forbrydelse at være fattig, siger Kirsten Brosbøl.

Miljøministeriet skønner, at cirka 1700 boligejere har vanskeligt ved at finde penge til at etablere kloakering på deres ejendomme i landområderne.

Flere muligheder

Løsningen kan blive at give en længere frist til at forbedre spildevandsforholdene, så borgeren får mere tid til at finde pengene, eller der kan blive tale om en ordning, så spildevandsselskabet lægger ud for betalingen af spildevandsanlæggene, og ejeren herefter afdrager til spildevandsselskabet over en længere periode.

- Kloakering er en opgave, som skal løses for miljøets skyld, men det skal ske på en måde, så ingen kommer i gældsfængsel. Vi må sammen finde en ny og bedre løsning, så Danmark bliver kloakeret, så vi kan få et rent vandmiljø, siger Kirsten Brosbøl.

Nogle kommuner er begyndt at stille krav om separatkloakering, hvor man skiller regnvand og spildevand ad, men det vil ikke blive dækket ind af regeringens kommende lovforslag.

Separatkloakering er ikke begrundet i statslige krav med ønsket om at forbedre vandmiljøet, men en måde som nogle kommuner frivilligt vælger at håndtere regnvand på uden om kloaksystemet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.