Hjælp til gælden

KFUMs sociale arbejde åbner ny rådgivning i Aalborg

Socialt udsatte har ofte så få penge, at de mister det økonomiske overblik.

Socialt udsatte har ofte så få penge, at de mister det økonomiske overblik.

AALBORG:Fremover kan socialt udsatte, som er havnet i en økonomisk klemme, få gratis rådgivning på Cafe Parasollen i Aalborg.

KFUMs sociale arbejde, som driver Parasollen, har nemlig fået 6,2 mio. kroner af social- og integrationsministeriet til at udvide organisationens nuværende gældsrådgivning til Haslev, Odder, Aalborg, Grindsted, Struer, Skjern og Aabenraa, og derfor er man i øjeblikket i gang med at søge frivillige til arbejdet.

Frivillige søges

- Vi samarbejder blandt andet med Finansforbundet og Frivilligjob.dk, for vi leder for eksempel efter bankrådgivere, efterlønnere, socialrådgivere og jurister, som gerne vil hjælpe os, fortæller projektmedarbejder Sabine Idel.

Hun understreger, interesserede også er velkomne til at kontakte organisationen via KFUMs sociale arbejdes hjemmeside, for der er fortsat mange borgere, som har brug for en hjælp til at få et overblik over deres økonomiske situation og motivation til at reducere eventuel gæld.

Behovet er der

- Behovet er der i hvert fald, og det er desværre ikke blevet mindre i de seneste år, siger Sabine Idel.

Projektet, som kaldes ”På fode igen”, findes allerede i syv danske byer, og selvom mange af brugerne kommer fra de sociale cafeer, er andre også velkomne.
- Vi ved endnu ikke helt, hvordan det kommer til at se ud med åbningstiden. Men det bliver formentlig noget med en to - tre timer en gang om ugen, fortæller Sabine Idel.

1- 2 gange om ugen

Åbningstiden afhænger blandt andet af, hvor mange frivillige, det lykkes projektet at skaffe. Men erfaringerne fra andre steder viser også, at behovet kan variere fra by til by, så nogle steder har man en ekstra åbningsdag hver anden uge.

- Lederne af de sociale cafeer bliver ofte bombarderet med henvendelser fra brugere, som har brug for den her form for hjælp. Men de har sjældent tid eller kompetence til at gøre noget ved problemet, og derfor er vi også glade for, at vi nu har fået penge til at udvide og fortsætte tilbuddet i tre et halvt år mere, forklarer Sabine Idel.

25 pct. får aftaler

Ifølge en evaluering af den frivillige gældsrådgivning har 25 pct. af brugerne lært at lægge budget, 64 pct. har fået større overblik over deres økonomi, 25 pct. har lavet aftale om gæld, og 21 pct. er blevet henvist til retshjælp eller anden hjælp - for eksempel gældssanering - hos skifteretten.

Brugerne er ofte er enlige, kontanthjælpsmodtagere eller folk med så lav indkomst, at de har svært ved at afdrage på gæld, og derfor råder rådgivningerne ofte til at prioritere og afdrage på de vigtigste poster, hvis der er mulighed for det.
Rådgivningen på Cafe Parasollen åbner formentlig i begyndelsen af januar. Og kan man ikke vente så længe, har Forbrugerrådet også en frivillig gældsrådgivning på hovedbiblioteket i Rendsburggade hver onsdag.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.