Hjemmeboende gymnasieelever skal bruge SU til huslejen

Skæres der i SU'en til de hjemmeboende gymnasieelever, kan de ikke fortsat hjælpe forældrene med huslejen.

Hjemmeboende gymnasieelever skal bruge SU til huslejen

Regeringen foreslår at skære i SU'en til hjemmeboende gymnasieelever. Men ifølge en ny undersøgelse lavet af Danmarks Gymnasieelevers Sammenslutning skal hver fjerde gymnasieelev bruge SU'en til at betale husleje.

- Vores undersøgelse viser, at lige under 30 procent af gymnasieeleverne betaler for at bo hjemme, siger formanden for sammenslutningen, Malene Nyborg Madsen, til Ritzau.

- Og det, synes vi, er vigtigt at tage op nu, hvor regeringen fremlægger et SU-udspil, hvor det foreslås at skære voldsomt i de hjemmeboendes SU, påpeger hun.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) fremlagde tirsdag et forslag om at reducere SU'en til alle hjemmeboende studerende og gymnasieelever, så de fremover får et grundstipendium, der svarer til grundsatsen for børne- og ungeydelsen til 15-17-årige.

Grundsatsen ligger i øjeblikket på 893 kroner per måned. Derudover kan de hjemmeboende få et tillæg, der er afhængigt af forældrenes indkomst

Målet med det samlede SU-udspil er, at få de unge hurtigere gennem uddannelsessystemet og spare statskassen for to milliarder kroner.

Men Malene Nyborg Madsen mener ikke, at politikernes opfattelse af, hvad de studerende og gymnasieeleverne bruger deres penge på, er rigtig.

- I alle SU-debatter bliver der talt meget om, hvad de studerende har af penge, og at de har mange cafépenge, siger hun og tilføjer:

- Men vi hører noget helt andet fra de studerende.

Og ifølge formanden skriver flere af de gymnasieelever, der betaler husleje for at bo hjemme, at deres forældre har brug for deres økonomiske hjælp, nu hvor de er fyldt 18 år, og børnechecken udebliver.

Derfor tror Malene Nyborg Madsen, at en nedskæring i de hjemmeboendes SU vil ramme socialt skævt.

- Hvis man har nogle forældre, der står uden job for tiden, hvilket der jo er mange, der gør, så bliver børnene tilsyneladende nødt til at bidrage, siger hun og tilføjer:

- Så hvis der skæres i de hjemmeboendes SU, bliver det svært at få økonomien til at hænge sammen.

Undersøgelsen er lavet blandt 1194 elever på forskellige ungdomsuddannelser - hovedsageligt fra gymnasiet. 28 procent af de hjemmeboende betaler for at bo hjemme.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst