Hjemmelavet gelérand skyld i udbrud af pølseforgiftning

Ni ældre fik i juni alvorlig forgiftning efter at have spist hjemmelavet gelérand. Tre er stadig indlagt.

Det var en hjemmelavet gelérand, som var skyld i, at ni ældre danskere i juni blev ramt af den alvorlige sygdom botulisme - også kendt som pølseforgiftning.

Det viser undersøgelser foretaget af Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU, oplyser de i en pressemeddelelse.

- Undersøgelserne har dog ikke endeligt kunnet fastslå, hvordan retten var blevet sygdomsfremkaldende, står der.

De ni blev smittet med den alvorlige sygdom, da de havde spist aftensmad ved en privat fest i Sønderborg. Efterfølgende udviklede de i varierende grad symptomer på botulisme. Tre af dem er stadig indlagt.

Efter mistanken om forgiftning blev i alt 11 mennesker først indlagt på sygehuset i Sønderborg. Gruppen på 11 bestod af pensionister fra 65 til 80 år.

Undersøgelser viste, at syv af patienterne havde botulisme. Det blev påvist ved brug af musetest.

Tre af middagsgæsterne er her fem en halv uge efter herrefrokosten fortsat indlagt på Sygehus Sønderjylland 25. juli. To er stadig på intensivafdelingen, mens den tredje er flyttet til medicinsk afdeling.

Det fortæller Lynge Kirkegaard, der er ledende overlæge på intensivafdelingen på Sygehus Sønderjylland.

- Der går en til to uger, før de bliver udskrevet. De har det efter omstændighederne godt, selv om det har været en voldsom oplevelse, siger han.

Allerede i juni blev det oplyst, at en hjemmelavet ret var årsag til forgiftningen. Dengang kunne Fødevarestyrelsen dog ikke oplyse, hvilken ret der var synderen.

Eksperterne fortæller imidlertid nu, at de er sikre på, at det er geléranden. Det skyldes, at det var muligt at indsamle rester af festmaden.

I en skraldespand har man blandt fundet små rester af geléranden og et tømt glas med stenbiderrogn, som blev brugt til at lave retten.

Eksperternes konklusion er efter undersøgelsen, at der er tale om en sjælden og enkeltstående hændelse, der skyldes, at fødevarer er blevet opbevaret ved for høj temperatur i for lang tid.

- Vi har vurderet, at det er nogle produktionsforhold i hjemmet hos dem, som har lavet varerne, der har givet anledning til, at de sygdomsfremkaldende toksiner er kommet frem, siger afdelingschef Dorte Lau Baggesen fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU kommer da også med en opfordring til danskerne:

- Som forbruger skal man være opmærksom på at opbevare fødevarer efter de anvisninger, der står på produktet.

- For visse typer af konservesprodukter, som for eksempel stenbiderrogn i glas, er det vigtigt, at de bliver opbevaret på køl, skriver de.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.