Danmark

Hjernemedicin skal forhindre alkoholisme

Svenske forskere har udviklet en ny hjernemedicin, der fjerner trangen til alkohol.

Hjernemedicin skal forhindre alkoholisme

Mennesker, der har svært ved at lægge alkoholen på hylden, kan i fremtiden få hjælp af en helt ny hjernemedicin.

Svenske forskere har nemlig udviklet et helt nyt lægemiddel, der kan hjælpe til at fjerne trangen til alkohol, skriver den svenske tv-station SVT på sin hjemmeside svt.se.

Medicinen retter sig mod hjernen, fordi forskerne mener, at alkoholisme er en hjernesygdom på baggrund af den måde, alkohol forandrer hjernens belønningssystem.

Drikker man alkohol i ny og næ, forhøjes mængden af signalstoffet dopamin, som giver fornemmelsen af glæde og velvære. Men hos alkoholikere ændres hjernemekanismen med tiden, så der skal mere og mere alkohol til, for at de føler samme velvære.

Den nye medicin, som blandt andre nobelprismodtager Arvid Carlsson har været med til at udvikle, stabiliserer mængden af dopamin i hjernen og sørger for et konstant normalniveau. Dermed fjernes trangen til alkohol.

De første studier viser desuden, at medicinen også virker på andre sygdomme, der har med hjernens mængde af dopamin at gøre.

- Stoffet er enestående, da det både kan hæve og sænke dopaminniveauet afhængigt af den lidelse, du har i din hjerne, siger Pia Steensland, der er lektor og alkoholforsker ved Karolinska Institutet ved Stockholm.

- For alkoholafhængige mennesker sker der det, at det lave dopaminniveau hæves. Samtidig kan stoffet reducere den behagelige fornemmelse, det kan give at drikke alkohol. På den måde bliver det meningsløst at drikke, tilføjer hun.

Medicinen skal til efteråret afprøves på alkoholafhængige personer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.