Hjørring sagsøger staten i sag om fejl i udligningssystem

Nordjysk borgmester kræver millioner tilbage af staten og forventer, at 10-15 andre kommuner bakker op.

Arne Boelt, der er socialdemokratisk borgmester i Hjørring Kommune, er klar til at lægge sag an mod staten for at få mistede millioner retur. Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix

Arne Boelt, der er socialdemokratisk borgmester i Hjørring Kommune, er klar til at lægge sag an mod staten for at få mistede millioner retur. Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix

Hjørring Kommune sagsøger staten på baggrund af fejl i udligningssystemet. Det skriver Nordjyske søndag.

Vi vil prøve sagen af, lyder det fra borgmester Arne Boelt (S).

- Kan det virkelig være rigtigt, at når der er gjort opmærksom på en fejl over for en minister, at det så ikke bliver rettet op, siger han til avisen.

Han henviser til at Økonomi- og Indenrigsministeriet i 2014 blev gjort opmærksom på, at manglende oplysninger om udlændingenes uddannelse har kostet en række kommuner i provinsen flere hundrede millioner kroner.

- Hjørring har siden 2014 mistet noget, der ligner 75 millioner kroner. Det er rigtig mange penge, og vi har måttet skære ned på servicen alle mulige steder. I forvejen har vi et lavt serviceniveau i forhold til andre kommuner, uddyber Arne Boelt over for Ritzau.

Borgmesteren har længe pønset på at lægge sag an.

Men den udslagsgivende faktor var torsdagens aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen.

Her modtager en række kommuner en kompensation på to milliarder kroner i en overgangsordning på to år.

Men det er de samme kommuner, der ifølge Arne Boelt har fået for meget udbetalt på grund af fejlen.

- Det er en våd klud i ansigtet. Vi får ikke nogen kompensation, men det gør kommuner, som i årevis har fået penge, de ikke skulle have haft, siger borgmesteren.

Det er ikke kun Hjørring Kommune, der har været ramt af fejlen. Ifølge Nordjyske har en række nordjyske kommuner mistet 326 millioner kroner på den konto.

Arne Boelt forventer også, at andre kommuner vil bakke et søgsmål op.

- Jeg tror, det ender med, at 10-15 kommuner går med i det her. Men jeg kan også sige, at hvis ikke de gør, så kører vi selv sagen, siger han.

Spørgsmål: Men er det ikke spild af skattekroner, at Hjørrings borgere nu skal betale advokater for at føre en sag mod staten?

- Det ville også være meget bedre, hvis et anstændigt folketingsflertal sagde, at vi skulle kigge på det her og kompensere os, siger Arne Boelt.

Finansminister Kristian Jensen (V) tager nyheden om erstatningskravet med ro.

- Det er et retssamfund, vi lever i. Hvis nogen mener, at de skal anlægge en retssag, så er det dét, de gør, siger han til Nordjyske.

Byrådet i Hjørring skal tage stilling til søgsmålet, og Arne Boelt forventer, at de retlige skridt mod staten kan tages i løbet af efteråret.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.