Indbrudsbølge satte turbo på: Hjørring topper nabohjælp

Borgere fra næsten 4000 husstande i kommunen ønsker at hjælpe hinanden i kamp mod indbrudstyve

Foto: Bent Bach
Nordjylland 6. juni 2018 10:28 - Opdateret 6. juni 2018 16:09

NORDJYLLAND: Der bliver kortere og kortere imellem de røde nabohjælpsklistermærker på postkasserne i Hjørring. Her har 3957 husstande nemlig tilmeldt sig Det Kriminalpræventive Råd og TrygFondens ordning, og det svarer til 12 pct. af alle husstande i kommunen. Det oplyser Det Kriminalpræventive Råd

Dermed indtager Hjørring førstepladsen på listen over kommuner med den højeste andel af officielle nabohjælpere i Nordjylland. Samtidig er der sket en markant stigning siden 2016, hvor kun syv procent af husstandene var tilmeldt.

Den samme tendens gør sig gældende for kommunerne Frederikshavn, Brønderslev og Jammerbugt, som lægger sig lige i hælene af Hjørring med en andel på 11 pct.

Det skyldes et målrettet samarbejde mellem kommunen og det lokale politi samt en voksende bevidsthed om, hvor meget man selv kan gøre for at forebygge, fortæller vicepolitiinspektør fra Nordjyllands Politi, Søren Pejtersen.

- Hjørring blev ramt af en indbrudsbølge i 2015, og der var slet ingen tvivl om, at vi skulle gøre noget. Vi vidste, at vi ikke kunne klare udfordringerne alene, og at vi var nødt til at inddrage civilsamfundet. Derfor blev vi enige med kommunen om at gøre noget i fællesskab, og vi valgte at starte i Hjørring, hvor der var mange villaindbrud. Vi har været godt rundt i kommunen og afholdt en del borgermøder om indbrudsforebyggelse og Nabohjælp, så borgerne i Hjørring er blevet gjort opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at forebygge. siger han og tilføjer, at politiets mål er at nå 4300 tilmeldte nabohjælpere i år.

Endevendt hus

En af de borgere, som har taget Nabohjælp til sig, er Per Højen fra Hjørring. Det var et indbrud hos den nære familie, som fik ham i gang:

- Mine svigerforældre var bortrejst og vi skulle passe hus og husdyr. Da vi ankom til huset en lørdag morgen, stod fordør og bagdør åben. Malerier og sølvtøj var båret hen til døren, så det hurtigt kunne blive fragtet væk, fortæller Per Højen og fortsætter:

- Det var en meget ubehagelig oplevelse, og den var helt klart medvirkende til, at vi begyndte at snakke om Nabohjælp med vores naboer og genboer. Jeg kontaktede det lokale politi, som var hurtige på aftrækkeren og inviterede os til et møde om indbrudssikring og Nabohjælp. Herefter delte jeg materialer om Nabohjælp rundt i nabolaget, og alle 12-14 huse i vores ende af vejen er nu tilmeldt. Vi fortæller hinanden, når vi tager på ferie, og hvis vi ser noget mistænkeligt i området. Efter at vi tilmeldte os Nabohjælp har vi også holdt en sommerfest sammen for første gang nogensinde, så det har også gjort noget godt for naboskabet.

Det er netop nabohjælpere som Per Højen, der får budskabet om Nabohjælp til at brede sig, fortæller kommunikationskonsulent i Nabohjælp, Sarah Risbøl Jacobsen:

- Det er en rigtig godt gået, at antallet af nabohjælpere er steget så markant i Hjørring. Politiets og kommunens indsats betyder rigtig meget, men det, der virkelig får ordningen til at brede sig og fungere, er, når naboer opfordrer hinanden til at være med. Vi kan se på vores undersøgelser, at de fleste tilmelder sig, fordi de er blevet opfordret til det eller har hørt om Nabohjælp fra en nabo. Derfor er ildsjæle som Per uvurderlige for arbejdet med at få naboer til at stå sammen om at forebygge indbrud i deres område. Og vi ved, at det virker. Aktiv Nabohjælp forhindrer hvert 5.i ndbrud, siger hun.

Nabohjælpere - andel af husstande i Nordjylland

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...