Hjørring Vandselskab tabte i landsretten

Skat vandt sag om vandselskabets skattebetaling, og det betyder højere vandpriser

Arkivfoto

Arkivfoto

HJØRRING:Skat har vundet en sejr over kommunaltejede Hjørring Vandselskab A/S i en principsag, som Østre Landsret netop har fældet dom i.

Dommen koster hver kunde 18.000 kroner samlet over de næste 50 år.

Sagen drejer sig om størrelsen af de skattemæssige afskrivninger, som vandselskaberne anvender, når deres skattebetaling skal beregnes.

Skat har her reduceret det afskrivningsgrundlag, som vandselskaberne har anvendt, siden de for nogle år siden blev omdannet til aktieselskaber.

Det betyder, at selskaberne bliver tvunget til at betale mere i skat, fordi deres skattemæssige afskrivninger er blevet reduceret - en ekstra skatteregning, som der kun er forbrugerne til at dække.

- Er dommen endelig, så betyder det, at hver kunde hos os over de næste 50 år kommer til at betale samlet 18.000 kroner mere i forhold til den situation, at vi havde vundet i landsretten, siger direktør Tommy Mostrup fra Hjørring Vandselskab, der allerede har forhøjet vandpriserne, efter at vandselskaberne for tre år siden tabte sagen i Landsskatteretten.

På landsplan drejer det sig ifølge beregninger om cirka 36 milliarder kroner, som vandselskaberne skal af med i yderligere skat.

Sagen angår alle kommunale vandselskaber i Danmark, men sagen er blevet ført ved landsretten som to prøvesager, hvor Hjørring Vandselskab A/S og Hvidovre Vand A/S har anlagt sag mod Skat.

- Landsrettens flertal har ved dommene fastslået, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte det skøn, som Skatte­minis­teriet med udgangspunkt i den såkaldte DCF-model (en værdiansættelsesmodel for vandselskaberne, red.) har foretaget ved fastlæggelsen af distribu­tionsnettenes handels­værdier. Et mindretal ville hjemvise sagerne til fornyet behandling hos skattemyndig­hederne, skriver Østre Landsret i en pressemeddelelse.

Problemet er ifølge Danva, som organiserer de kommunale vandselskaber, at vandsektorloven og skattelovgivningen ikke er blevet afstemt.

- Skat har således brugt DCF-metoden til værdiansættelse, hvilket Danva i overensstemmelse med syns- og skønsmanden Carsten Krogholt Hansen fra CBS mener, er meningsløst, for vandbranchen må ikke tjene penge, men skal hvile i sig selv. Vandbranchen er et reguleret marked, skriver Danva på sin hjemmeside.

Dommen kan ankes til Højesteret.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.