Nu er datoen klar: Rubjerg Knude Fyr flyttes på tirsdag

Efter lang tids forberedelse er datoen endelig meldt ud

Foto: Torben Hansen

Foto: Torben Hansen

RUBJERG KNUDE: Datoen for flytningen af Rubjerg Knude Fyr har vi ventet på i lang tid, og nu er den endelig meldt ud.

Det bliver såmænd tirsdag 22. oktober lidt før solopgang, der tages fat på flytningen. Herefter skal der arbejdes med flytningen i 8-10 timer.

De sidste afgørende forberedelser til flytning af fyret er i fuld gang. Der er gravet ud og planeret i bakserenden, og der lagt tykke køreplader ud i bakserenden på den strækning på i alt 70 meter, som fyret skal flyttes. Fyret er blevet forsynet med kraftige jernbjælker som skal bære fyret på de "rulleskøjter", der skal rulle fyret på strækningen.

Murermester Kjeld Pedersen, der er hovedentreprenør på flytningen, har i samråd med Naturstyrelsen, der ejer fyret og bygherre Hjørring Kommune fastsat datoen til 22. oktober. Vejrudsigten lover nemlig gode forhold for flytningen denne dag. Det er især vindforholdene, der kan volde problemer for arbejdet. Hvis det blæser ti meter i sekundet eller mere, vil fygesand give for store problemer for operationen.

Mandag bliver fyret, ved hjælp af donkrafte, løftet otte centimeter op på rulleskøjterne, og så er det ellers bare at krydse fingre for at det går godt. Selve flytningen af det 1000 tons tunge fyr foregår med hydraulik.

- Rubjerg Knude Fyr er et nationalklenodie. Nu krydser vi fingre for, at missionen lykkes, for det er selvfølgelig ikke uden risiko at flytte rundt på et gammelt fyrtårn, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Det er Hjørring Kommune, der har taget initiativ til flytningen, der støttes med fem millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Det forventes, at op mod 25.000 personer vil kigge med i området omkring fyret tirsdag.

Der vil blive indsat shuttlebusser fra både Løkken og Hjørring, så interesserede kan opleve flytningen, og for at minimere trafikkaos omkring Rubjerg Knude

Der bliver afspærret omkring fyret under flytningen af hensyn til sikkerheden.

- Vi skriver historie ved at flytte fyret, der har uvurderlig betydning for hele området og for Hjørring Kommune, siger borgmester Arne Boelt (S).

- Mange ting kan gå galt, men vi løber gerne den risiko, for alternativet vil være at pille fyret ned, siger han om fyrtårnet, der årligt besøges af 250.000 personer.

Flytningen kan risikere at blive aflyst eller udsat i sidste øjeblik, hvis vejrudsigten skifter og der varsles mere blæst.

Læs meget mere om de sidste forberedelser her:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden