Rørende scener i retten, da 24-årig modtog sin straf efter vanvidskørsel

Forsvarer håber, at tragisk dødsulykke ved Hjørring kommer til at stå som et lysende skræk-eksempel for andre i forhold til fart og spirituskørsel. 

En ung mand mistede livet, mens tre andre blev alvorligt kvæstede i den alvorlige ulykke på Frederikshavnsvej. <i>Foto: Jan Pedersen</i>

En ung mand mistede livet, mens tre andre blev alvorligt kvæstede i den alvorlige ulykke på Frederikshavnsvej. Foto: Jan Pedersen

HJØRRING:Der var tårer og rørende scener, da Retten i Hjørring mandag afsagde dom i den tragiske sag om vanvidskørsel, der kostede en 26-årig mand livet og alvorligt kvæstede tre passagerer.  

Nævningetinget idømte den 24-årige fører af bilen fem års fængsel, og det er på niveau med den hidtil strengeste straf for uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse under særligt skærpende omstændigheder. 

Efterfølgende valgte et af ofrene - en 23-årig mand, der har fået varige mén efter ulykken - at give den dømte et kram. De to var tidligere bedste venner. Også den 26-årige dræbtes mor gav den nu dømte 24-årige en stor krammer og tårerne fik frit løb.

Skærpet straframme 

Den 24-årige er dømt efter de skærpede regler om vanvidskørsel, der hæver straffen markant.

Den dømte havde en promille på 1,27, da ulykken skete på Frederikshavnsvej øst for Hjørring, hvor bilen skred af vejen med 140 km/t og blev knust mod nogle træer. Udover den 26-årige, der blev dræbt, blev tre andre passagerer i bilen alvorligt kvæstet og kommer til at leve med varige fysiske men fra ulykken resten af deres liv.

Den 24-årige, der altså kørte bilen, var den eneste, der slap uskadt fra ulykken. Han modtog dommen. Anklageren havde i sin procedure krævet en straf på otte års fængsel. 

- Jeg er selvfølgelig godt tilfreds med, at det endte med den straf, som jeg havde procederet for. Der er efter min opfattelse flere ting, der taler imod den hårde straf på otte års fængsel, som anklageren krævede. Det har heller ikke været politikernes intentioner, at vi skulle komme så højt op i sådan en sag her, da de hævede straframmen for vanvidskørsel. Men igen - det er en utrolig forfærdelig og trist sag, siger forsvarer Jens Christian Christensen, der ikke lægger skjul på, at det er en af af de sager i hans lange karriere, som har påvirket ham mest. 

- Den sag har virkelig rørt mig - ikke mindst når man her efterfølgende ser nogle af ofrene gå hen og tale med den dømte og de også giver ham en stor krammer- det er virkelig storsindet.  Der er kun tabere i den her sag - også min klient, som er dybt ked af det, der skete, siger Jens Christian Christensen, der håber, at sagen efterfølgende kommer til at stå som et lysende skræk -eksempel for andre - i forhold til at trykke på speederen og ikke mindst køre bil i spirituspåvirket tilstand.    

 Jens Christian Christensen har været forsvarer i mange alvorlige sager, men det her er en af de værste og en af dem, der har berørt mig mest, lød det efterfølgende  <i>Foto: Bent Bach</i>

 Jens Christian Christensen har været forsvarer i mange alvorlige sager, men det her er en af de værste og en af dem, der har berørt mig mest, lød det efterfølgende  Foto: Bent Bach

Anklager Morten Sønderby sagde efterfølgende: 

- Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at han blev dømt. Men det var jo ikke i det straf-niveau, som jeg procederede for. Men nu skal Statsadvokaten se på dommen og afgøre, om den skal ankes til landsretten. Men jeg er enig i, at det er en utrolig trist sag, sagde Morten Sønderby. 

Anklagemyndigheden har to uger til at afgøre om sagen skal ankes til landsretten. 

Den 24-årige blev også frakendt kørekortet i tre et halvt år, og blev dømt til at betale 100.000 kroner i erstatning til hver af den dræbtes forældre. Der er yderligere erstatningskrav på vej fra de øvrige passagerer i bilen, men de krav behandles i en særskilt sag.  

Forsiden