Top 10-fund har været skjult i 350 år i sandet ved Nr. Lyngby: - Et exceptionelt fund

I forsommeren 2021 blæste en renæssancegård, som har været begravet af sand, frem i klitterne nord for Nr. Lyngby.
Igen i år kan landets museer og Slots- og Kulturstyrelsen præsentere en Top 10 over spektakulære, arkæologiske fund - og et af fundene stammer fra den forblæste nordvestkyst.
I forsommeren 2021 blæste en renæssancegård, som har været begravet af sand, frem i klitterne nord for Nr. Lyngby. Gården var blevet dækket af sandflugten, som hærgede Vendsyssel i 1600-tallet og den har derfor ligget dækket af sand i henved 350 år. Med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen kunne museets arkæologer gennemføre en hasteundersøgelse af anlægget, inden den grundet vind- og kysterosion ville være forsvundet for altid.

På Sune Elskærs tegning kan man se lokale bønder i gang med at redde, hvad reddes kan fra deres gårde. I løbet af 1500-1600 tallet var der flere steder i Nordjylland - og særligt i Vestvendsyssel - en tiltagende sandflugt.
Gården er sandsynligvis opført i starten af 1600-tallet. Den ældste del har været en spinkel gård med jordgravede stolper, som siden er blevet efterfulgt af et større og bedre funderet bygningskompleks. Fra skriftlige kilder ved man, at bebyggelsen i nærområdet opgives omkring 1680 grundet sandflugten. Gården blev revet ned, og størstedelen af alle genstande blev taget med videre. De få genstande, der lå tilbage var skår af kakkelpotter, stentøjskander, glas og derudover fundamenterne til bygningerne.
- Det er et exceptionelt fund, siger museumsinspektør og middelalderarkæolog Lars Ole Kirk, Vendsyssel Historiske Museum.

Her kan man se tørvevægshuset set fra øst. De mørkebrune markeringer viser tydeligt tørvevæggenes forløb.
- Sandflugten har forseglet gården, og det giver rigtigt gode fundforhold. De mange bebyggelsesspor giver et godt indblik i gårdens brug og udvikling og i større perspektiv også i renæssancens bygnings- og boligkultur. Derudover så fortæller fundet en historie om mennesket mod naturen; en historie, som har den største relevans i dag. Sandflugten, som tiltog i løbet af 15-1600-tallet var sandsynligvis årsag til, at gården blev nedrevet, tilføjer han.
Årsagen til sandflugten skyldtes både den lille istid, som indtraf i slutningen af middelalderen, men i høj grad også menneskets indhug i landsdelens skove efter egnet brændsel og bygningstømmer. Dette gav i høj grad vestenvinden frit spil, og gårde, landsbyer og særligt det dyrkede land blev derfor periodevist dækket af sand. Sandflugten har derfor haft konsekvenser for de mennesker, der har levet og boet i området. I dette tilfælde vandt naturen og bønderne nord for Nr. Lyngby har måtte forlade deres hjem.
Se Top 10-listen over årets fundHER
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.