Videoen fra Facebook: - Jeg så Flemming ae en stor han og sige farvel til den, mens tårerne løb

Videoerne på Facebook af mink-aflivninger er optaget på farm i Tornby. Avlerne er vidner til, hvordan det foregår - og det gør ondt

Screendump

Screendump

Vi advarer mod stærke billeder i videoerne, som vises i denne artikel. NORDJYSKE har tilladelse til at bruge videoerne, som er lagt op på Facebook af henholdsvis avler og medhjælper.

Opdatering kl. 15.00: Det var igennem mandagen ikke muligt at få kontakt til Fødevarestyrelsen. Miljø- og Fødevareministeriets presserådgiver oplyste per mail, at sagen lå hos Fødevarestyrelsen. Der blev derfor henvist hertil, hvorfor det ikke var muligt at stille spørgsmål vedr. nedenstående artikel til fødevareminister Mogens Jensen.

Mandag eftermiddag efter kl. 16 svarede Fødevarestyrelsen på et pressemøde på NORDJYSKEs spørgsmål vedr. aflivningerne (se link nederst på siden).

TORNBY:I øjeblikket florerer nogle videoer på Facebook, hvor man ser, hvordan aflivningen af mink finder sted. Videoerne er optaget af medhjælper Flemming Bach Olesen og avler Morten Sørensen fra minkfarmen på Raundrupvej 1 i Tornby.

Teksten fortsætter under videoen.

Ejerne af minkfarmen er Morten og Peter Sørensen. Da NORDJYSKE mandag morgen taler med Peters hustru, Marianne Nørgaard Sørensen, er hun dybt berørt over det, der i øjeblikket sker på farmen på Raundrupvej. Ingen af de to ejere har lyst til at tale med nogen i disse dage, hvor deres livsværk går mod sin ende. Men Marianne vil gerne fortælle, hvad der er sket på farmen - og hvad der fortsat skal ske i dag, mandag.

- Jeg står ved siden af aflivningskassen, da videoerne bliver optaget. Det er Morten og Peters dyr, de er ved at slå ned, siger hun.

Marianne Nørgaard Sørensen fortæller om, hvordan aflivningen af mink finder sted på minkfarmen på Raundrupvej i Tornby. Foto: Claus Søndberg

Marianne Nørgaard Sørensen fortæller om, hvordan aflivningen af mink finder sted på minkfarmen på Raundrupvej i Tornby. Foto: Claus Søndberg

Hendes stemme skælver.

- Vi går jo rundt i dette her vanvid i en hel dag. Vi ser, hvordan de håndterer dyrene på en måde, vi ikke finder dyrevelfærdsmæssigt rigtigt. Vi ser mink, der er sluppet fri, og vi ser fem voksne mænd, som løber rundt i rumdrager og råber på rumænsk. Og så ser vi, hvordan de ikke har formået at lukke en aflivningskasse korrekt, før de begynder at smide dyrene ned, fortæller Marianne.

Når minkavlerne normalt skal aflive, tager de en enkelt mink, lægger den ned i kassen i 30 sekunder. Så falder minken i søvn og sover, inden den næste smides ned. Så går ingen til angreb på hinanden.

- Men nu er de to-tre mennesker om en aflivningskasse, hvor de bare står og kaster dem ned, uden de får chancen for at falde i søvn. Vi kan se, der er bidsår... jamen, det er næsten ikke til at beskrive.

Hun afbryder sig selv.

- Det er endnu værre for Morten og Peter. Det er deres dyr. Jeg så Flemming ae en stor han og sige farvel til den, inden han lagde den ned i aflivningskassen, mens tårene løb ned ad kinderne på ham. Og så så vi, hvor de bankede og slog på dem. Det er fandeme bare ikke i orden, siger hun.

Sådan skete det på videoen

Om videoerne fortæller Marianne, at medhjælper Flemming Bach Olesen opdagede, hvad der skete ved aflivningskassen:

- Han løb hen og begyndte at filme det. Jeg stod ved kassen og forsøgte at få rumænerne væk, så vi kunne gøre det rigtige. Hvis vi normalt opdager, vi ikke gør det rigtigt, så åbner vi kassen og får minken ud, så ingen skal slås i hovedet eller rykkes i stykker. Det der ikke er med på Flemmings video er, at de faktisk rykker en mink ud og rykker den i stykker, så dyrlægen må rende ud og finde en aflivningssprøjte, fortæller hun.

Flemming Bach Olesen, Morten Sørensen, Marianne Nørgaard Sørensen og Peter Sørensen. Foto: Claus Søndberg

Flemming Bach Olesen, Morten Sørensen, Marianne Nørgaard Sørensen og Peter Sørensen. Foto: Claus Søndberg

- Vi forsøgte at stoppe dem. De forsøgte at køre ud af hallen, og dyrelægerne forsøgte at få dem ind i hallen. Det var virkelig en kaotisk situation, lige der, fortæller Marianne om videoen.

Teksten fortsætter under videoen.

Marianne fortæller, at arbejdet med at aflive fortsætter i dag.

- Man kan ikke beskrive det. Fødevarestyrelsen har anbefalet, at vi er der. Selv går de ikke ind. De eneste, der går ind, er rumænere, siger hun.

- Vi føler os under belejring. Der er politiafspærringer. Og for enden af vejen holder livgarden. Man skal fortælle, hvorfor man har berettigelse til at køre ind på Raundrupvej, fortæller Marianne.

Marianne Nørgaard Sørensen er ansat som folkeskolelærer i Hjørring Kommune. Hun er i øjeblikket hjemsendt - og er testet negativ for coronavirus.

Dyrenes Beskyttelse oplyste mandag kl. 12 i en pressemeddelelse, at man vil politianmelde for fejlagtig aflivning af mink.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.