Hjort i finanslovsoffensiv: Venstrefløjen er reaktionær

Hjort bruger utraditionelle billeder og grafer for at komme kritik af finanslovsforslaget i forkøbet.

29. september 2015 12:14 - Opdateret 29. september 2015 12:15

Normalt er der masser af tal og grafer, når finansministeren fremlægger regeringens forslag til finanslov.

Det var også tilfældet tirsdag i Finansministeriet, men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) havde også fundet plads til en række billeder, som formentlig aldrig før har været brugt i en præsentation af finansloven.

Det var billeder af danskere, som med bannere, fakler og i et tilfælde en kiste protesterede mod nedskæringer i 1974 og i 1984, hvor slagordene handlede om den "sociale massegrav".

Hjort efterfulgte billederne med en række grafer, som viste, at mens der havde været store protester mod nedskæringer, så var antallet af offentligt ansatte faktisk steget markant fra 1974 til 1984 og frem til i dag.

Samtidig viste en anden graf, at den enkelte dansker i samme periode kun er blevet rigere i form af øget årlig indkomst i gennemsnit.

Både billeder og grafer er ifølge Claus Hjort Frederiksen et modsvar på den kritik, som allerede skyller ind over regeringen fra blandt andre SF og Enhedslisten.

- Hvis den reaktionære venstrefløj ikke råber op på baggrund af denne finanslov, så vil det være noget nyt, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han efterlyser, at venstrefløjen klar siger, hvornår Danmark var bedre end i dag. Var det i 1984 eller i 1974?, spurgte Hjort med henvisning til, at man dengang havde færre offentligt ansatte og mindre personlige indtægter.

- Når kritikken sætter ind, så er det en automat-reaktion fra folk, der mener, at alt var bedre før i tiden, siger Claus Hjort Frederiksen og tilføjer:

- Jeg har en tyrkertro på, at man godt kan spare uden, at tingene bliver ringere.

SF's formand Pia Olsen Dyhr mener, at kritikken er så forfejlet, at Claus Hjort Frederiksen "har brug for en ny ordbog":

- Hvordan kan det være reaktionært at protestere over besparelser på de kommende generationer?, spørger Pia Olsen Dyhr og tilføjer:

- Venstre vil tage penge fra klima, den kollektive transport, uddannelse, forskning og børn i vuggestuer og børnehaver og give skattelettelser i milliardstørrelsen blandt andet for at forgylde arvinger og ved at gøre det billigere at forurene – til skade for danskernes sundhed. Det er da hamrende reaktionært og dumt, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...