HK efter handicap-dom: Gennembrud mod diskrimination

HK Handel er tilfreds med dagens dom fra Højesteret, hvor en handicappet fik erstatning efter fyring.

Højesteret tilkendte tirsdag en kvinde med leddegigt erstatning, fordi hun uberettiget blev fyret fra sit arbejde i et supermarked.

Hendes fagforbund, HK Handel, betegner dommen som en klar forbedring af handicappedes retsstilling på arbejdsmarkedet.

- Det er første gang, at vi har en dom fra Højesteret, hvor en virksomhed bliver straffet for ikke at leve op til sine forpligtelser i forskelsbehandlingsloven.

- Det er et gennembrud i vores beskyttelse af mennesker med en funktionsnedsættelse på arbejdsmarkedet, og det ligger nu helt fast, at man ikke bare kan fyre en handicappet medarbejder, siger Jeannette Hahnemann, faglig sekretær i HK Handel.

Dommen siger, at arbejdsgiveren forsømte at tilpasse kvindens arbejde i forbindelse med, at hun udviklede leddegigt.

I stedet blev hun fyret med henvisning til, at hun havde været syg i mere end 120 dage, og det kan man altså ikke ifølge retten.

- Vi har nu en klokkeklar højesteretsdom, der siger, at hvis arbejdsgiveren er klar over, at medarbejderen har et handicap, så har man en udstrakt forpligtigelse til at tilpasse arbejdet til handicappet, så længe det ikke er urimeligt.

- Samtidig siger dommen også, at 120-dages-reglen ikke kan bruges, når arbejdsgiveren ikke har tilpasset opgaverne, siger Jeannette Hahnemann.

Kvinden blev opsagt tilbage i 2009 efter 14 års ansættelse. I forbindelse med, at hun fik konstateret kronisk leddegigt, fik hun også en lægeerklæring på, at hun ikke kunne fortsætte det opslidende arbejde i den funktion, hun havde i butikken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.