HK: Kunderne betaler for udvidede åbningstider

Det er dyrt for butikker at holde åbent flere timer. Det koster i el og løn - og det er kunderne, der betaler.

HK: Kunderne betaler for udvidede åbningstider

Der er gået et år, siden lukkeloven mere eller mindre forsvandt 1. oktober 2012. I dag kan butikkerne have åbent døgnet rundt uanset omsætning - dog er undtagelsen nogle helligdage i løbet af året.

Men det er kunderne, der i sidste ender kommer til at betale for, at de nu kan købe ind i flere timer end tidligere. Det vurderer Kim Jensen, der er faglig chef i HK Handel.

- Vi spiser jo ikke flere måltider mad, fordi butikkerne har mere åbent, siger han.

Før 1. oktober sidste år var det kun var den lille købmand eller det lille supermarked med en omsætning på maksimum 33 millioner kroner om året, der kunne holde åbent om eksempelvis søndagen.

Men for et år siden blev lukkeloven liberaliseret, så nu kan alle butikker holde åbent i alle døgnets timer. Og Kim Jensen siger, at der lige nu er en kamp om kunderne i gang:

- De store er i gang med at slå de små ihjel. Når det udskilningsløb er ovre, tror jeg, man vil gå i gang med at ændre åbningstiderne. Alt andet lige er man en dårlig købmand, hvis man holder åbent, når det ikke kan betale sig.

Og lige nu koster det butikkerne dyrt at holde åbent på tidspunkter, hvor eksempelvis lønningerne til de ansatte er højere end på hverdage mellem ni og 17.

- Det vil slå igennem på priserne, at vi handler på tidspunkter, hvor varerne er dyrere. Den flæskesteg, der bliver solgt på en søndag, er dyrere at sælge, fordi lønningerne er højere, og butikkerne skal holde fuldt blus på lys og varme i syv dage i stedet for fem.

- Der er jo kun et sted at sende regningen hen, og det er til kunderne, siger Kim Jensen.

For selv om vi nu kan købe ris og mælk fredag aften efter Disney Sjov eller søndag formiddag, stiger omsætningen i butikkerne ikke.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at salget i årets første otte måneder faldt med 1,9 procent i forhold til samme periode sidste år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.