Høj rente sætter stop for pensionistfidus

Højere rente har fået pensionister til at droppe en fidus, hvor de kunne indefryse ejendomsskatter i årevis.

Høj rente sætter stop for pensionistfidus

I årtier har danske pensionister med loven i ryggen haft ret til at indefryse deres kommunale ejendomsskatter helt frem til døden. Men nu knækker kurven for de særlige pensionistlån, melder flere kommuner til Politiken.

Fidusen har ellers været så attraktiv, at selv velhavende pensionister har sat skattebetalingen på pause og tjent penge på at sætte de sparede skattekroner i banken.

Det har ladet sig gøre, fordi pensionisterne er sluppet med at betale en lav rente på helt ned til 0,5 procent på de indefrosne ejendomsskatter. En rente, som bankernes opsparingskonti let har slået.

Lånetrafikken har nærmest udviklet sig til en folkefest for de ældre medborgere - til kommunernes store fortrydelse. For når pensionisterne skubber skatten til døden, eller til de sælger huset, må kommunerne ud og låne de penge, der mangler i kassen.

Men med virkning fra 1. januar 2011 har kommunerne hævet renten på de indefrosne ejendomsskatter, også kaldet grundskyld. I år til 2,93 procent. Og det får mange pensionister til for første gang at fravælge ordningen.

- Der er nu flere pensionister, der betaler lånet tilbage, bekræfter Curt Øverup, vicekontorchef og leder af ejendomsskattesektionen i Københavns Kommune, over for Politiken.

- Vi havde sidste år 307 sager, hvor pensionister indfriede udskudte skatter for 51 millioner kroner - og det er meget mere end normalt. De vil ikke betale den høje rente, siger han.

I Allerød valgte 102 borgere sidste år at indfri deres skattelån mod 27 året før:

- Der er ingen tvivl om, at den højere rente virker, og det er meget tilfredsstillende, for vi havde fået en situation, hvor kommunekassen fungerede som bank også for rige pensionister, der slet ikke har brug for at låne, siger Allerøds borgmester, Erik Lund (K), til Politiken.

/ritzau/