Højesteret afviser Lulas begæring om at udsætte afsoning

Den brasilianske højesteret var splittet, men endte med at nægte ekspræsidents forsøg på at blive på fri fod.

Brasiliens højesteret har afvist tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silvas begæring om at få udsat sin afsoning i en korruptionssag, hvor han er idømt godt 12 års fængsel.

Med stemmerne 6-5 blev Lulas begæring afvist. Dermed kan Lula blive anholdt inden for de nærmeste dage, skriver nyhedsbureauet AFP.

De 11 dommere brugte ti timer på at nå frem til en afgørelse. Lula havde ønsket at forblive på fri fod, mens han forbereder sin sidste appel mod sin fængselsdom.

Ved stillingen 5-5 blev det domstolens præsident Carmens Lucias stemme, der blev afgørende.

Hun argumenterede for, at en udsættelse af Lulas afsoning i sidste ende "ville kunne føre til straffrihed".

Lula har længe kæmpet for at redde sin politiske karriere, selv om han er anklaget for omfattende korruption og bestikkelse.

I slutningen af januar i år afgjorde tre dommere ved appeldomstolen i Porto Alegre, at Lula har taget imod bestikkelse og hvidvasket penge. De forlængede endda fængselsstraffen fra ni et halvt år til 12 år og en måned.

Lula har erklæret sig uskyldig i anklagerne og kalder hele sagen mod ham for en løgn, skriver AFP.

Lula er dømt for bestikkelse. Det er blandt andet kommet frem, at han havde fået foræret en villa fra byggefirmaet OAS. Det skulle være betaling for at sikre en byggekontrakt med det statslige olieskab Petrobras.

Den 72-årige socialist og tidligere fagforeningsleder var Brasiliens præsident fra 2003 til 2010. I den periode blomstrede den brasilianske økonomi på grund af landets store eksport af råvarer.

Lula har stadig en teoretisk mulighed for at kunne stille op ved præsidentvalget, der finder sted i oktober. Han vil således igen være valgbar, hvis dommen mod ham omstødes ved højesteret.

Kandidaterne ved præsidentvalget skal senest 15. august lade sig registrere. Ethvert partis kandidat kan dog blive udskiftet frem til tre uger før valgdatoen 7. oktober.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.