Højesteret forhøjer erstatning i kræftsag

Det var ikke i orden at skære i erstatning til kræftramt kvinde med den begrundelse, at hun snart skulle dø.

Højesteret forhøjer erstatning i kræftsag

Det var forkert af myndighederne at nedsætte erstatningen til kræftramt kvinde med den begrundelse, at hun var døende, siger Højesteret tirsdag i en dom.

Dermed stadfæster landets øverste domstol Østre Landsrets afgørelse i sagen fra januar i år.

Afgørelsen betyder, at erstatningen til kvinden skal sættes op med 1,8 millioner kroner. I forvejen har hun modtaget 6,2 millioner kroner i erstatning.

Kvinden har fået erstatning på grund af en lægefejl. I 2008 henvendte hun sig til egen læge, fordi hun mærkede en knude i sit eget bryst.

Det viste sig sidenhen at være kræft, men det opdagede man ikke i første omgang. Først efter fire måneder blev kræften konstateret, og da havde den spredt sig.

Patientforsikringen udbetalte efterfølgende en erstatning til kvinden på grund af lægefejlen. Men man valgte at nedsætte erstatningen.

Begrundelsen for at udbetale et lavere beløb var, at kvinden ville dø inden længe. Den form for afgørelse har været fast praksis, og derfor er sagen principiel og vil få betydning for andre sager.

Højesteret fastslår i tirsdagens dom, at det, at en patient forventes at afgå ved døden inden for den nærmeste fremtid, ikke kan begrunde en lavere erstatning.

Højesteret har i øvrigt vurderet sagen til at være så principiel, at den skulle vurderes af syv dommere. Normalt sidder der blot fem dommer i Højesterets dommerpanel.

Kvinden, som hele sagen drejer sig om, får ikke selv glæde af sin sejr i retssystemet. Hun afgik ved døden som følge af sin sygdom den 13. marts 2012.

/ritzau/