Højesteret giver livstid: Mand dræbte igen efter 19 år

Efter en mand blev løsladt fra afsoning for drab, begik han et nyt drab. Det skal give livstid.

Højesteret afsagde onsdag dom i en sag, hvor en 50-årig mand er dømt for sit andet drab. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Højesteret afsagde onsdag dom i en sag, hvor en 50-årig mand er dømt for sit andet drab. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Det skal som udgangspunkt give livstid, når en løsladt drabsmand begår et nyt drab.

Derfor skal den 50-årige Christian Andersen, som har begået to drab med cirka 19 års mellemrum, idømmes livstid. Det fastslår Højesteret i en dom, som er afsagt onsdag.

Christian Andersen blev i 1997 idømt 12 års fængsel for drab på en kvinde året før. Efter at have afsonet to tredjedele af straffen blev han prøveløsladt.

Nytårsaften 2015 begik han så et nyt drab. Han kvalte den 54-årige Hanne Pedersen på hendes landejendom og stak efterfølgende ild til huset, som brændte ned til grunden.

Desuden overførte han 3000 kroner via MobilePay fra kvindens konto til sin egen.

Denne gang lød straffen i byretten dog på livstid, da der blev lagt vægt på, at han tidligere var dømt - samt at drabet fremstod som et rovmord.

Landsretten stadfæstede straffen, og det er altså denne straf, som Højesteret onsdag også har stadfæstet.

For drab i gentagelsestilfælde skal som udgangspunkt give livstid, skriver retten på sin hjemmeside om dommen.

- I det foreliggende tilfælde var der ikke grundlag for at fravige udgangspunktet om fængsel på livstid, selv om det tidligere begåede drab lå en del tilbage i tiden.

- Højesteret bemærkede herved også, at det nu begåede drab var begået samtidig med berigelseskriminalitet og brandstiftelse med betydelige ødelæggelser til følge, skriver Højesteret.

Christian Andersen har i sagen nægtet sig skyldig og forklaret, at han befandt sig hjemme på sofaen, da drabet på Hanne Pedersen fandt sted.

Han blev anholdt, få dage efter at det forkullede lig af kvinden blev fundet i den nedbrændte ejendom.

Politiet kunne se, at han havde slettet alle forbindelser til hende på sin telefon og på Facebook. Men efterforskerne kunne se, at de havde haft kontakt på sociale chats.

Heraf fremgik det, at manden ønskede, at de skulle være kærester. Men det blev ikke umiddelbart gengældt af kvinden.

Det er forholdsvist sjældent, at nogen idømmes fængsel på livstid. Sanktionen indebærer, at man tidligst kan blive løsladt på prøve efter at have afsonet 12 år.

Hvis myndighederne skønner, at der er fare for ny kriminalitet, kan ansøgning om prøveløsladelse dog afvises. Dette kan afsoneren dog indbringe for retten efter 14 år.

Gennemsnitligt afsoner livstidsdømte 15 til 16 år, har Kriminalforsorgen tidligere oplyst.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.