Højesteret lader syrer blive i Danmark efter trafikdrab

En syrisk mand er i Højesteret blevet idømt betinget udvisning efter uagtsomt manddrab.

Episoden, der førte til, at en syriske mand blev dømt for uagtsomt manddrab fandt sted i marts sidste år. Han har nu fået ændret sin dom til en betinget udvisning. Foto: Scanpix/Tariq Mikkel Khan/arkiv

Episoden, der førte til, at en syriske mand blev dømt for uagtsomt manddrab fandt sted i marts sidste år. Han har nu fået ændret sin dom til en betinget udvisning. Foto: Scanpix/Tariq Mikkel Khan/arkiv

En 27-årig syrisk mand får lov til at blive i Danmark, efter Højesteret torsdag har ændret en dom for uagtsomt manddrab.

Den syriske mand, der i rettens papirer beskrives som "T", blev i landsretten idømt ubetinget udvisning, men det ændrer Højesteret til en betinget udvisning.

Landets højeste retsinstans konkluderer, at ubetinget udvisning vil udgøre et indgreb i syrerens privatliv. Det er derfor i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Højesteret lægger samtidig vægt på, at manden har opnået en "ikke uvæsentlig" tilknytning til Danmark, siden han kom til landet i 2014.

Dommen glæder advokat Hanne Rahbæk, der repræsenterede den 27-årige syrer i Højesteret.

- Sagen er principiel, fordi det er en af de første gange, hvor Højesteret tager stilling til spørgsmål om udvisning i en situation, hvor der er dømt for et uagtsomt forhold, siger hun.

Den syriske mand bliver udvist, hvis han begår en strafbar handling, som giver anledning til udvisning efter udlændingelovens paragraf 22-24, inden for to år.

Højesteret ændrer samtidig en straf på 30 dages ubetinget fængsel til 30 dages betinget fængsel, mod at den syriske mand udfører samfundstjeneste.

Episoden, der førte til, at den syriske mand blev dømt for uagtsomt manddrab fandt sted i marts sidste år.

Her påkørte den syriske mand, der har opholdstilladelse i Danmark, en anden bil i et vejkryds. Føreren af den påkørte bil var en ung kvinde, der døde som følge af ulykken.

27-årige "T" havde kørt med en hastighed på mindst 117 kilometer i timen på en landevej, hvor hastighedsgrænsen var 80 kilometer i timen.

Føreren af den anden bil havde ikke overholdt sin ubetingede vigepligt og var derfor kørt et stykke ud på vejen.

Et af sagens hovedpunkter har været, hvorvidt den syriske mands kørsel var af særlig hensynsløs karakter som beskrevet i straffelovens paragraf 241 punkt to. Det vil i så fald føre til en højere straf.

Men både landsretten og Højesteret har fundet, at det ikke var tilfældet, og at der derfor ikke er tale om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.